Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Lokrum sziget

A Lokrum sziget Dubrovnik déli határában fekszik. Rendszeres hajójáratok indulnak Dubrovnik kikötőjéből ide. A Lokrum sziget a helyiek és a turisták kedvenc kiránduló- és fürdőhelye. A sziget területe nem éri el az 1 km2-rt sem (mindössze 0,7 km2). Mérsékelten meleg éghajlata van, nyáron 26, míg télen 9 fok az átlaghőmérséklet. A fagy nagyon ritka jelenség erre. A Lokrum szigetet kemény mészkő talapzat fedi, melyen dús, zöldellő, mediterrán növényzet él. Egy hatalmas botanikus kert található a szigeten, továbbá sok-sok turistaút.

Rövid történelem

1023-ban említik először a Lokrum szigetet, amikor Vital érsek a bencés szerzeteseknek ajándékozta. A bencés kolostor a mai napig megtekinthető Lokrum délnyugati oldalán. A XII. században egy bazilika, majd a XV. században egy kolostor épült a botanikus kertbe. Miután Napóleon elfoglalta Horvátországot, 1806-ban egy erődöt építettek Lokrum legmagasabb pontjára, a 96 méter magas Glavicára. A Royal Fort-ot későbbiekben az osztrák-magyar hadsereg használta. 1830-ban átépítésre került, ekkor nyerte el mai kinézetét. A Lokrum sziget ma Horvátország egy kedvelt nyaralási célállomása. Csupán néhányan tudnak effektíve a szigeten nyaralni, de nagyon sokan érkeznek ide kirándulni, strandolni.

Látnivalók

A Lokrum szó a latin acrumen szóból származik, mely jelentése: savanyú gyümölcs. Eredetileg sűrű, vad narancs ligetek borították Lokrumot. Innen ered a sziget neve is.

Alig tíz perces hajóúttal elérhető Dubrovnik kikötőjéből a Lokrum sziget.
A Lokrum sziget Dubrovnik déli határában fekszik.

Ma is egy buja, zöldellő sziget Lokrum. A vad narancs ligeteket megritkították, s helyükre egy botanikus kertet hoztak létre. Különös kaktuszok, pozsgás növények és eukaliptuszok alkotják a kertet. Érdemes ide ellátogatni.

Tipp! Nyaralj olcsón!

Ha olcsó szálláslehetőséget keresel, itt érdemes körbe nézni. Az alábbi űrlap kitöltésével egy világméretű szállás ár-összehasonlító rendszerébe érkezel, ahol az utazási portálok csak érted versenyeznek.
Itt akár 80%-al olcsóbban tudsz szállást foglalni!


Következő látnivaló, az előzőekben említett Royal Fort erőd. Az erőd nemcsak érdekes történelmi műemlék, de csodálatos kilátás nyílik innen a Lokrum szigetre, Dubrovnikra és Cavtatra. A Royal Fort erőd, biztosított helyszínt nagyon sok Trónok harca film jelentetnek. A Quath királyság külső és belső jeleneteit forgatták itt.

A Lokrum sziget legmagasabb pontján található a Royal Fort erőd
Legfontosabb látnivaló a Royal Fort erőd

Még egy érdekességgel rendelkezik a Lokrum sziget. A sziget északi harmadában van egy Mrtvo More nevezetű tó. Szabad fordításban Holt tengert jelent ez. A Mrtvo More egy sekély, sós vizű tó. Elsősorban úszni nem tudó turistáknak és gyerekeknek javasoljuk ezt a helyet. Itt biztonságosan tudunk fürödni.

További nyaralási tippeket, látnivalókat a Dubrovnik főoldalon találunk.

(Képek: Lokrum TZ)

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től