Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Krka Nemzeti Park

A Krka Nemzeti Park Horvátország egy népszerű és igen látványos természetvédelmi területe (sokan csak Krka vízesésként ismerik). Elsősorban akkor kerül elő, ha a Sibenik vagy a Trogir régióban nyaralunk. Ezekben a városokban sokat hirdetik, sok-sok plakátot látunk róla. A Krka Nemzeti Park nagyjából olyan, mint Magyarországon a Szalajka völgy, csak sokkal nagyobban. Ha a környéken járunk, mindenképpen érdemes felkeresni ezt a csodálatos vízesést. Nyáron is jó úticél, hiszen a nagy vízesés medencéjében, fürödni is lehet. Gyere és tarts velünk, megmutatjuk, mit, hol találsz, s ha Horvátországban jársz, a Krka vízesést vedd fel a megnézendő listádra!

A Krka Nemzeti Park (hivatalos nevén: Nacionalni park Krka, magyarosan: Krka vízesés) a Sibenik régió egyik kiemelt turisztikai látványossága. Évente több ezer magyar turista érkezik ide, így mi is kiemelten kezeljük a Krka Nemzeti Park látnivalóit, vízeséseit. Ez egy olyan úticél Horvátországban, melyet mi magunk is könnyen felfedezhetünk.

A Krka folyó

A Krka Közép-Dalmácia legnagyobb folyója. A Knin melletti Dinaridák lábánál ered és keskeny sziklafalak között, vízeséseken, tavakon keresztül jut el a tengerbe. A Krka folyó legszebb szakasza a Skradintól kezdődő szakasz, mely egyben a Krka Nemzeti Park része. A 109 km2 területet felölelő Krka Nemzeti Parkot 1985-ben minősítették nemzeti parkká.

Megközelítés, parkolás

A Krka Nemzeti Park bejárata Lozovac településnél található (GPS: 43.795742, 15.967909). Itt egy hatalmas parkolót találunk ahol, biztonságosan meg tudunk állni. Innen egy rövid erdei sétával érjük el a park nevezetességeit. Hajós Krka Nemzeti Park kirándulások közül is válogathatunk. Sibenikből, illetve Skadrinból indulnak szerezett túrák. Ha hajós kirándulással érkezünk, a hajó közvetlenül felvisz a Nagy vízeséshez, ha gyalogosan megyünk, egy kicsit sétálnunk kell.

Tipp! Nyaralj olcsón!

Ha olcsó szálláslehetőséget keresel, itt érdemes körbe nézni. Az alábbi űrlap kitöltésével egy világméretű szállás ár-összehasonlító rendszerébe érkezel, ahol az utazási portálok csak érted versenyeznek.
Itt akár 80%-al olcsóbban tudsz szállást foglalni!


Ez a Krka vízesés térképe
A Krka vízesés térképe sok helyen ki van táblázva illetve rá van nyomtatva a jegyre

 

A Krka Nemzeti Park látnivalói

A Krka Nemzeti Park fő látványossága egy hatalmas és hosszú vízesésrendszer. A Krka vízesés teljes hossza 800 méter, szélessége 200 és 400 méter között változik. A szintkülönbség 48 méter. Egy gyalogos útvonalon körbe lehet járni az egész vízesésrendszert. A nyári nagy hőségben kimondottan jól esik, az alig egy órányi erdei séta. Eltévedni nem fogunk, hiszen az útvonal jól ki van táblázva és a Krka Nemzeti Park térképe rá van nyomtatva a belépőjegy hátuljára.

Skradinski buk

A Nagy vízesés (Skradinski buk) a fő attrakció. A teljes vízesésrendszerből a Nagy vízesés 100 méteres szakaszt fed le. 17 vízesés alkotja. Átlagos áramlási sebessége 43 m3 télen, míg 18 m3 nyáron. Ez Európa egyik legszebb mészkő vízesése. Érdemes fürdőruhával érkezni, mert itt a Krka vízesés előtti medencében fürdeni is lehet.

A Krka vízesésben fürödni is lehet
A Krka Nemzeti Park fő látványossága a Skradinski buk

A Krka vízeséstől egy kis fahídon haladunk tovább, ahol egy kis faluhoz érkezünk. Itt minden természetes alapanyagból épült fel. Néprajzi kiállítást, szuvenír boltot, sőt még egy működő vízimalmot találunk ahol kukoricát őrölnek. Így próbálják meg bemutatni a természet erejét és az egykori népi mesterségeket.

Roski vízesés

A néprajzi kiállítást elhagyván ismét egy nyílt területre érkezünk ahol a vízesésrendszer felső vízesését csodálhatjuk meg. Ez a Roski vízesés (Roski slap). Ez egy lankás vízesés sok-sok apró zuhataggal, mészkőkitöréssel. A víz fodrozódása miatt a helyiek csak nyakláncnak hívják.

A Krka Nemzeti Park felső vízesése sokkal lankásabb
A felső vízesés jóval szelídebb képet mutat

A Visovaci ferences kolostor

Ha túlsétálunk a Roski vízesésen egy hajókikötőhöz érkezünk ahonnan – további jegy megváltása esetén – elvisznek a Visovac szigetre. Visovac szigetecske Horvátország egyik legértékesebb kulturális emléke. 1445-óta itt helyezkedik el egy ferences kolostor továbbá a Szűz Mária templom. Értékes történelmi emlékeket őriz a kolostor. Régi könyveket, kéziratokat, ősnyomatokat nézhetünk meg a helyi múzeumban. A sziget további érdekessége hogy az állatok – nyuszik, pávák – szabadon mászkálnak. A helyi látnivalók felfedezésére mindössze fél óra áll rendelkezésre, s visszaindul a kiránduló hajó a kikötőbe.

Visovac és a ferences kolostor
Csodálatos látnivaló a visovaci kolostor

Jaruga vízi erőmű

Ahogy a nap végén visszafelé sétálunk már nem a Krka vízesés lesz ami a szemünket vonzza. Ha egy kicsit elsétálunk a vízeséstől balra, felfedezhetjük Horvátország első vízi erőművét. A Jaruga 1895-ben indította be turbináit, s egészen az első világháborúig működött. A leszerelt turbinák és az üzemi épületek a mai napig épségben megmaradtak. Érdemes egy kis kitérőt tenni erre visszafelé.

A Krka Nemzeti Park belépőjegy árai 2017-ben

Jegy árak 2017 július, augusztus hónapokban
felnőtt: 180 kuna, tanuló: 110 kuna

Jegy árak 2017 március, április, május, június, szeptember, október hónapokban
felnőtt: 110 kuna, tanuló: 80 kuna

Nyitva tartás: minden nap 8 és 20 óra között

A Krka Nemzeti Park kutyát is fogad. Csak pórázon lehet vezetni, ha buszra ülünk, a szájkosár kötelező. A Vicovac szigetre kutyát bevinni tilos! A kutya templomba, kolostorba nem mehet be.

Fürdeni csak a kijelölt helyen lehet!

Konklúzió

A Krka Nemzeti Park Horvátország egy fontos természeti értéke. Ha a Sibenik régióban töltjük a nyaralásunk, érdemes egy sibeniki városnézéssel egybekötni. Ahogy utaltunk rá, nem egy nagy területről van szó, akár kezdhetjük itt a napot, vagy felfrissülhetünk egy izzasztó városnézés után. Ami nagyon jó a Krka vízesésben, ha itt lefürdünk, nem marad sós a bőrünk mint a tengerparton, ugyanis a Krka édesvízi folyó.

Krka Nemzeti Park Budapest távolsága: 680 km
 

Ezek is érdekelhetik még:
Kornati Nemzeti Park
Brijuni Nemzeti Park
Plitvicei tavak

Hozzászólások (6)

2017
02
23
Nagyon régen jártam ott. Az útikönyv szerint néhány órás látnivaló, de jóval hosszabb lett a kirándulás, és azóta is vágyom rá, hogy még egyszer lássam, mert nem tudtam betelni vele. Kaját, innivalót, és fürdőruhát mindenképpen vinni kell :)
2017
02
11
 
a parkolásért itt fizetni kell?
2016
08
11
Igen lehet a bejáratnál (Skradin) bankkártyával fizetni,
2016
07
25
Lehet nem dombornyomott mastercard kártyával fizetni?
2016
06
28
Sziasztok:) Valaki nemtud egy jó, nem túl drága kempinget a Park közelében? csak alvásra kéne semmi extra! köszönöm
2015
10
05
Dalmáciában nyaraltunk idén és elmentünk a Krka vízeséshez is. Gyönyörű volt, csak ajánlani tudom!!
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től