Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Krka Nemzeti Park

A Krka Nemzeti Park Horvátország egy népszerű és igen látványos természetvédelmi területe (sokan csak Krka vízesésként ismerik). Elsősorban akkor kerül elő, ha a Sibenik vagy a Trogir régióban nyaralunk. Ezekben a városokban sokat hirdetik, sok-sok plakátot látunk róla. A Krka Nemzeti Park nagyjából olyan, mint Magyarországon a Szalajka völgy, csak sokkal nagyobban. Ha a környéken járunk, mindenképpen érdemes felkeresni ezt a csodálatos vízesést. Nyáron is jó úticél, hiszen a nagy vízesés medencéjében, fürödni is lehet. Gyere és tarts velünk, megmutatjuk, mit, hol találsz, s ha Horvátországban jársz, a Krka vízesést vedd fel a megnézendő listádra!

 

A Krka Nemzeti Park (hivatalos nevén: Nacionalni park Krka, magyarosan: Krka vízesés) a Sibenik régió egyik kiemelt turisztikai látványossága. Évente több ezer magyar turista érkezik ide, így mi is kiemelten kezeljük a Krka Nemzeti Park látnivalóit, vízeséseit. Ez egy olyan úticél Horvátországban, melyet mi magunk is könnyen felfedezhetünk.

 

A Krka folyó

A Krka Közép-Dalmácia legnagyobb folyója. A Knin melletti Dinaridák lábánál ered és keskeny sziklafalak között, vízeséseken, tavakon keresztül jut el a tengerbe. A Krka folyó legszebb szakasza a Skradintól kezdődő szakasz, mely egyben a Krka Nemzeti Park része. A 109 km2 területet felölelő Krka Nemzeti Parkot 1985-ben minősítették nemzeti parkká.

 

Megközelítés, parkolás

A Krka Nemzeti Park bejárata Lozovac településnél található (GPS: 43.795742, 15.967909). Itt egy hatalmas parkolót találunk ahol, biztonságosan meg tudunk állni. Innen egy rövid erdei sétával érjük el a park nevezetességeit. Hajós Krka Nemzeti Park kirándulások közül is válogathatunk. Sibenikből, illetve Skadrinból indulnak szerezett túrák. Ha hajós kirándulással érkezünk, a hajó közvetlenül felvisz a Nagy vízeséshez, ha gyalogosan megyünk, egy kicsit sétálnunk kell.

Ez a Krka vízesés térképe
A Krka vízesés térképe sok helyen ki van táblázva illetve rá van nyomtatva a jegyre

 

A Krka Nemzeti Park látnivalói

A Krka Nemzeti Park fő látványossága egy hatalmas és hosszú vízesésrendszer. A Krka vízesés teljes hossza 800 méter, szélessége 200 és 400 méter között változik. A szintkülönbség 48 méter. Egy gyalogos útvonalon körbe lehet járni az egész vízesésrendszert. A nyári nagy hőségben kimondottan jól esik, az alig egy órányi erdei séta. Eltévedni nem fogunk, hiszen az útvonal jól ki van táblázva és a Krka Nemzeti Park térképe rá van nyomtatva a belépőjegy hátuljára.

Krka vízesés szállás – Ankora apartman
Foglaljunk szállást ebben a modern apartmanban!

Ankora vendégház: A Krka vízesés lábánál fekvő Skradin településen is tudunk szállást foglalni. Jöjjünk erre, vagy fejezzük be itt a nyaralásunk és lesz bőven időnk a Krka vízesést felfedezni! Az Ankora vendégházban még reggelit is kérhetünk és jakuzziban pihenhetjük ki magunkat hazaindulás előtt! Árak: 20.900 Ft főszezonban egy 2 fős szoba, a 3 fős apartman pedig 23.400 Ft / nap. Tavasszal és ősszel 16-18e Ft a 2 fős szoba, 19-21e Ft a 3 fős apartman / nap. További infó, foglalás itt!

 

Skradinski buk

A Nagy vízesés (Skradinski buk) a fő attrakció. A teljes vízesésrendszerből a Nagy vízesés 100 méteres szakaszt fed le. 17 vízesés alkotja. Átlagos áramlási sebessége 43 m3 télen, míg 18 m3 nyáron. Ez Európa egyik legszebb mészkő vízesése. Érdemes fürdőruhával érkezni, mert itt a Krka vízesés előtti medencében fürdeni is lehet.

A Krka vízesésben fürödni is lehet
A Krka Nemzeti Park fő látványossága a Skradinski buk

A Krka vízeséstől egy kis fahídon haladunk tovább, ahol egy kis faluhoz érkezünk. Itt minden természetes alapanyagból épült fel. Néprajzi kiállítást, szuvenír boltot, sőt még egy működő vízimalmot találunk ahol kukoricát őrölnek. Így próbálják meg bemutatni a természet erejét és az egykori népi mesterségeket.

 

Roski vízesés

A néprajzi kiállítást elhagyván ismét egy nyílt területre érkezünk ahol a vízesésrendszer felső vízesését csodálhatjuk meg. Ez a Roski vízesés (Roski slap). Ez egy lankás vízesés sok-sok apró zuhataggal, mészkőkitöréssel. A víz fodrozódása miatt a helyiek csak nyakláncnak hívják.

A Krka Nemzeti Park felső vízesése sokkal lankásabb
A felső vízesés jóval szelídebb képet mutat

 

A Visovaci ferences kolostor

Ha túlsétálunk a Roski vízesésen egy hajókikötőhöz érkezünk ahonnan – további jegy megváltása esetén – elvisznek a Visovac szigetre. Visovac szigetecske Horvátország egyik legértékesebb kulturális emléke. 1445-óta itt helyezkedik el egy ferences kolostor továbbá a Szűz Mária templom. Értékes történelmi emlékeket őriz a kolostor. Régi könyveket, kéziratokat, ősnyomatokat nézhetünk meg a helyi múzeumban. A sziget további érdekessége hogy az állatok – nyuszik, pávák – szabadon mászkálnak. A helyi látnivalók felfedezésére mindössze fél óra áll rendelkezésre, s visszaindul a kiránduló hajó a kikötőbe.

Visovac és a ferences kolostor
Csodálatos látnivaló a visovaci kolostor

 

Jaruga vízi erőmű

Ahogy a nap végén visszafelé sétálunk már nem a Krka vízesés lesz ami a szemünket vonzza. Ha egy kicsit elsétálunk a vízeséstől balra, felfedezhetjük Horvátország első vízi erőművét. A Jaruga 1895-ben indította be turbináit, s egészen az első világháborúig működött. A leszerelt turbinák és az üzemi épületek a mai napig épségben megmaradtak. Érdemes egy kis kitérőt tenni erre visszafelé.

 

A Krka Nemzeti Park belépőjegy árai 2018-ban

Jegy árak 2018 július, augusztus hónapokban
felnőtt: 180 kuna, tanuló: 110 kuna, 7 év alatt ingyenes

Jegy árak 2018 március, április, május, június, szeptember, október hónapokban
felnőtt: 110 kuna, tanuló: 80 kuna, 7 év alatt ingyenes

Nyitva tartás: minden nap 8 és 20 óra között

A Krka Nemzeti Park kutyát is fogad. Csak pórázon lehet vezetni, ha buszra ülünk, a szájkosár kötelező. A Vicovac szigetre kutyát bevinni tilos! A kutya templomba, kolostorba nem mehet be.

Fürdeni csak a kijelölt helyen lehet!

 

Skadrin

A Krka Nemzeti Park lábainál fekszik Skradin falucska. Ez egy nagyon aranyos, olyan igazi alpesies kinézetű hegyvidéki városka. Sokszor amikor az autópályán utazunk, megragad a szemünk az ilyen kis ékszerdobozokon. Innen Skradinból – is – indulnak kiránduló hajók a Krka vízeséshez. Itt igazából nincs más dolgunk, mint reggel meginni a napindító pálinkákat, jól megreggelizni és beülni a kiránduló hajónkba. :)

A Krka vízesés lábainál fekszik Skradin
A Krka vízesés lábainál fekszik Skradin

Skradin azért jó választás még, mert ide nemcsak nyáron érdemes eljönni, ha kényelmesen – akár nyaralásból hazafelé – szeretnénk megnézni a Krka vízesést, hanem ősszel, tavasszal is kiváló úticél. Ahogy említettük, nagyon szép alpesies megjelenése van a falunak, viszont itt nincs hideg mint az Alpokban. Egyik nap megnézhetjük a vízeséseket, másnap pedig elmehetünk Sibenikbe, vagy a tengerparton is sétálhatunk egyet. Ősszel és tavasszal is tökéletes úticél a Krka Nemzeti Park, hiszen ilyenkor nemcsak a szállásdíjak olcsóbbak, a nemzeti park belépői is.

Krka vízesés szállás – Hotel Skradinski Buk
Hotelben is megszállhatunk a Krka vízesés lábánál

Hotel Skradinski Buk: A Krka Nemzeti Park lábánál fekvő Skradin településen fekszik ez a 3 csillagos modern hotel. Ha kedvünk van, csak beülünk az egyik kiránduló hajóra, s máris a Krka vízesésnél járunk. Ha tengert szeretnénk látni, az is kb 20 perces autózással könnyen elérhető. Ha pedig csak beleszerettünk a város alpesies kinézetébe a kikötőben sétálhatunk egyet. Ezt a hotelt előszeretettel javasoljuk a nyáron kényelmesen szeretnénk megnézni a Krka vízesést, vagy ha tavaszi- őszi kiránduláson erre járunk. Árak: tavasszal és ősszel 17-18e Ft a kétágyas szoba, főszezonban (júl közepe-aug) 27e Ft / nap. További infó, foglalás itt!

 

Megközelítése

A Krka nemzeti Park egy hegyvidéki területen található. Helyileg Sibenik felett – Sibeniktől pár kilométerre északra – pontosan az autópálya felett található. Egész Közép-Dalmáciából sokan látogatnak ide, mert könnyen elérhető. Sibenik csupán 13 kilométerre, míg Vodice 33, Trogir pedig 55 kilométerre fekszik. Ha direktbe a Krka vízeséshez tartunk Magyarország irányából, a Split felé tartó A1-es autópályát kell választanunk. Itt jól ki lesz táblázva a lehajtási lehetőség. Mivel a Krka vízesés egy hegyvidéki területen fekszik, érdemes végiggondolni a régi 1-es főutat is. Látogassunk el a Plitvicei tavakhoz, majd maradjunk az 1-es főúton és csurogjunk le a Krka Nemzeti Parkhoz is. Knin településnél – ahol egy hatalmas várrom található – kell majd elhagyni az 1-es főutat a Krka vízesés irányába. Ha végeztünk a vízesések felfedezésével, irány Vodice vagy Trogir és a csodaszép tengerpart!

 

Konklúzió

A Krka Nemzeti Park Horvátország egy fontos természeti értéke. Ha a Sibenik régióban töltjük a nyaralásunk, érdemes egy sibeniki városnézéssel egybekötni. Ahogy utaltunk rá, nem egy nagy területről van szó, akár kezdhetjük itt a napot, vagy felfrissülhetünk egy izzasztó városnézés után. Ami nagyon jó a Krka vízesésben, ha itt lefürdünk, nem marad sós a bőrünk mint a tengerparton, ugyanis a Krka édesvízi folyó.

Krka Nemzeti Park Budapest távolsága: 680 km
 

Ezek is érdekelhetik még:
Kornati Nemzeti Park
Brijuni Nemzeti Park
Plitvicei tavak

Hozzászólások (20)

2017
09
18
Nagyon drága a belépö, 17euro szeptemberben, de nyáron 25euro kb! Nagyon szép, egésznapra tervezz! A belépöben benne van a napi 1 -szeri hajout Sibenikböl a vizesésig (majdnem) Söt, érvényes volt (pár éve) a felsö részen levö bejáratra is, ami pártiz kilométerrel feljebb van, és szintén gyönyörü, ha az idöbe belefér, de a klasszikus also fél a szebb. Tehát 1 Sibenikböl, 2. Balra fel Skradin (kb. 10km Sibeniktöl), 3. Jobbra fenn Bristane(kb 20km Sibenik) 4. Ingyenes, de nincs vizesés, a kolostor szigeténél a balparton 5. Legészakabbra van még vagy 3-4 hely, ahol rá lehet látni vizesésekre, ugy emlékszem belépö nélküliek, de a csucs, a kihagyhatatlan belépös helyek. Esetleg a 2. Helyen reggel 8nyitás elött lehet bemenni , de 4 km vizszintes ut. Probáltunk más hegyi utakat, de azok többszázméterrel a folyo felett az erdöben végetérve sürü, meredek, halálos részbe vesznek, kb. Mint a Gellérthegy.... Mindenhol körbe meredek, mély részek vannak, bizonytalan, h találtok-e belépömentes megközelithetöséget.
2017
08
20
Sziasztok!Szeptemberben szeretnénk menni megnézni a krka nemzeti parkot Kérdésem az lenne,hogy babakocsival mennyire lehet közlekedni?
2017
08
14
Szép napot, Aki hajóval ment vízeséshez, írna pár infót, hogy honnan mikor és mennyibe került? Köszönöm
2017
07
29
Június végén voltunk, nagyon szép, hajóval vittek bennünket a vìzeséshez. Külön élmény volt a tanösvényen a séta a vìzesések között a fák alatt. Babakocsis családoknak külön ösvény van. Ajánlom mindenkinek, aki a közelben nyaral, ne hagyja ki.
2017
07
28
2016.Juli-hónapban voltunk.KrKá-n Senki ne hagyja ki csak ajánlom Mindenkinek.
2017
07
19
Mi ma voltunk, valóban nagyon sokan vannak ennek ellenére csak ajánlani tudom mindenkinek, mert gyönyörű a park. Aki szereti a vizet és a természetet annak tuti hogy felejthetetlen napja lesz itt. Fürdeni a vízesésnél eszméletlen jó élmény.
2017
07
09
 I'm
Mi tavaly előtt voltunk, de a csodálatos látvány és környezet miatt idén sem hagyjuk ki. Szerencsére a előzőekben hallott negatív élmények közül mi semmit nem tapasztaltunk. Kötelező kellék a fényképező és a fürdő ruha.
2017
07
04
Eurot elfogadnak vagy csak kunat? Babakocsival lehet jól közlekedni?
2017
07
04
Sziasztok! A jegyárakkal kapcsolatban kérhetnék egy kis infót? A tanuló jegyáron kívül nincs gyermek kedvezmény? Három és öt évesnek is tanuló jegyet kell venni?
2017
07
03
Üdv! Úgy hallottam, hogy korlátozták a létszámot a Krka Np-ba. Lehet esetleg előre jegyet venni? Köszönöm.
2017
07
02
Kedves Phb! Sajnos elő szokott fordulni, hogy tömeg alakul ki 1-1 népszerű helyen. A horvátok csak promotálják a népszerű városokat, szép helyeket, ha meg túl sok turista van az a baj. Nagyon nagy probléma a parkolás is. Egyre több terület lesz parkolási zóna, de úgy hogy arra semmi figyelmeztetés nincs, csak a bírságot kapod meg. Ezzel a tömeg kérdéssel mi nem tudunk nagyon mit kezdeni, a szép úticélokat próbáljuk meg korrektül bemutatni. (Zárójelben megjegyeznénk, hogy most még nincs is főszezon, mi lesz akkor július közepén)
2017
06
29
 Phb
Mi ma voltunk, nagy várakozással indultunk, de óriási csalódás lett. Pontatlan információk, bizonytalanság, barátságtalanság, kevés útjelzés a parkban; még csak azt sem tudtuk mikor-hova megy a hajó! Zsúfoltság, kígyózó sorok, ácsorgás a tűző napon kisgyermekkel! Aztán amikor előbbre mentem körülnézni, egy másik várakozó belém is veszett, még a hajót irányító kollégának is "beárult", hogy előbbre mentem...(meg akartam nézni a táblát, útvonalat, stb...) De! A parkolásnál már a falu elején elénk ugrott egy nő, hogy 50 kuna... km-ekre a bejárattól, ahol 7 kuna/óráért megállhatsz biztonsággal!!! Órákig tart, amíg visszaérsz, kifáradva, éhesen, koszosan, mert a vízesésnél egy talpalatnyi helyed sincs, hogy felfrissülj és élvezd...
2017
06
27
Tegnap jartunk a csaladommal eloszor a Krka Np-ban.Hajoval vittek fel minket a vizesesig,majd gyalogosan a tanosvenyen vegig setaltuk a park teruletet.Csodalatos volt a taj,az eletvilaga es a novenyek is. Legvegul furodtunk a vizeses medencejeben, ahol kristalytiszta es kellemesen langyos volt a viz.Mindenkinek ajanlom ezt a kirandulast, szep elmennyel lehet gazdagodni.
2017
06
18
Ha már megvesszük a drága belépőt, érdemes egész napra tervezni a kirándulást (étel+ital). Autót a parkolóban kell hagyni és a belépőjegy megvásárlását követően buszokkal szállítanak le a völgybe a szűk szerpentínen. Közben ajánlatos előkészíteni a fényképezőgépet, mert csodálatos a látvány! Ha meleg van, semmiképpen se hagyjuk ki a fürdést, viszont a fürdőruhán és törölközőn kívűl érdemes jól tapadó úszócipót vinni, mert a vízbejutás eléggé kalandos a fák kiálló gyökerei, a kövek/sziklák és a nagy sodrás miatt. Sajnos nincs kiépített bejárat a vízbe. Kevésbé jó úszóknak ajánlatos karúszó vagy úszógumi a nagyobb biztonságérzet miatt. Mindezen nehézségek ellenére felejthetetlen élmény és nagy kár kihagyni!
2017
02
23
Nagyon régen jártam ott. Az útikönyv szerint néhány órás látnivaló, de jóval hosszabb lett a kirándulás, és azóta is vágyom rá, hogy még egyszer lássam, mert nem tudtam betelni vele. Kaját, innivalót, és fürdőruhát mindenképpen vinni kell :)
2017
02
11
 
a parkolásért itt fizetni kell?
2016
08
11
Igen lehet a bejáratnál (Skradin) bankkártyával fizetni,
2016
07
25
Lehet nem dombornyomott mastercard kártyával fizetni?
2016
06
28
Sziasztok:) Valaki nemtud egy jó, nem túl drága kempinget a Park közelében? csak alvásra kéne semmi extra! köszönöm
2015
10
05
Dalmáciában nyaraltunk idén és elmentünk a Krka vízeséshez is. Gyönyörű volt, csak ajánlani tudom!!
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től