Horvátország információs portál - Minden, ami Horvátország
Ajánlatkérés

Krk sziget

Témakörök: Történelem Az Adria legnagyobb szigete Nyaralás Fakultatív programok

Bevezető

Krk sziget Krk található a legközelebb Magyarországhoz. Megközelítése nagyon könnyű, szinte végig autópályán tudunk levezetni a Krk szigetig. A sziget előtt egy másfél kilométer hosszú híd (Krk-híd) található, ami még könnyebbé teszi a sziget megközelítését. A hídon való áthajtásért 30 kunát kell fizetni, de csak a befelé való hajtáskor (kifelé nem kell fizetni).

Krk éghajlata enyhe mediterrán. A nyári átlaghőmérséklete 22,8 fok. Krk szigetet, a napfény szigetének szokták nevezni, az évi 2500 órát is meghaladó napsütéses óráinak száma miatt. Lakossága 17.000 fő, amely a sziget 68 települése között oszlik meg. Krk lakosságának fő megélhetési forrása a földművelés, szőlészet, gyümölcstermesztés, állattenyésztés és természetesen a turizmus.

Valóban a Krk a legnagyobb sziget az Adrián?

Egészen napjainkig úgy tűnt, hogy a Krk sziget az Adriai-tenger legnagyobb szigete. Az 1823-as és az 1993-as mérési adatok folyamatosan azt mutatták, hogy Krk 5 km2-el nagyobb, mint a szomszédos Cres sziget. A Horvát Földtani Intézet legújabb mérései alapján bebizonyosodott, hogy tévesek voltak az eddigi mérések: Cres és Krk pontosan ugyanakkora területűek. A globális üvegházhatás miatt azonban folyamatosan emelkednek a világon a tengerszint magasságok. Mivel Cres nem annyira lapos, mint Krk, így tengerszint emelkedéssel Krk több partszakaszt fog elveszíteni, mint Cres. Így hosszú távon Cres lesz a legnagyobb horvát sziget.

Krk sziget történelme

A legújabb kutatások szerint Krk sziget már a neolit kortól folyamatosan lakott volt. Vas- és bronzkori földművelési eszközök maradványait találták meg Malinska, Dobrinj, Vrbnik és Baska közelében. Krk első lakóinak azonban mégis az illíreket tartják. Ők Curcita néven ismerték Krk-et.

A Római Birodalom itt is megjelent, elűzte innen az illíreket, elfoglalta Krk várost és birodalmi tartománnyá tette. A római időkben csak Krk városában volt igazi élet a többi településen csak egy-két kolostor, szentély vagy házcsoportosulás volt. A rómaiak hatalmas kőfalakkal vették körbe Krk települést és az egyik legerősebb Észak-Adriai várossá emelték Krk-et. A Római Birodalom bukása után Krk a Kelet-Római Birodalomhoz került.

A kereszténység korán megjelent a szigeten már az V. században püspökséget építettek Krk városában. Az első püspök Andrija volt, 680-ban szentelték fel. A VII. században Krk falai nem voltak képesek elviselni az avarok támadását és bevették Krk városát. Az avarok uralmát bizánci követte. A bizánciak folyamatosan hadban álltak az akkori horvát királyokkal. A IX. században például a bizánciak 110 aranyat fizettek a horvát uralkodónak, hogy egy évig ne támadják meg Krk-et. A horvát-bizánci csatározásból, a horvátok kerültek ki győztesként. Miközben a horvát királyok Krk városát építették, a velenceiek földközi-tengeri útvonalában találták magukat. 1001-ben a Velencei Köztársaság bevette Krk városát. IV. Kresimir Péter horvát király kiűzte Krk-ből a velenceiket, de 1118-ban visszatértek és visszavették Krk városát.

A XII. század végén költözött a szigetre a híres Frangepán család. Ők is követték a horvát királyok példáját és elűzték a megszálló velenceieket Krk városából. A Frangepán-család Krk városába települt ahol a ma is álló várból kezdeték el megerősíteni birodalmukat. Az uralmuk alá vonták a többi krki települést és a szárazföldön a környező településeket is bekebeleztek például, Bakar, Crikneica, Novi Vinodolski.

Velencei szárnyas oroszlános kút Krk óvárosának fõterén
A velencei szárnyas oroszán jól mutatja,
hogy egykoron idáig tartott a Velencei Birodalom.

1480-ban ismételten megjelentek a velencei hadihajók a Krk-öbölben és utolsó adriai szigetként harmadszorra is elfoglalták Krk várost. A helyi uralkodó Frangepán Iván velencei fogságba került. A velencei uralom a Velencei Köztársaság bukásáig 1797-ig tartott.

A velenceiek bukása után rövid ideig Napóleon uralma alá tartozott Krk. 1822-ben az északi régióval együtt – Isztria, Cres és Krk – a Habsburg birodalom része lett. Az I. világháború után Olaszországhoz, majd a II. világháborúban Németország oldalára került. A II. világháború után Jugoszlávia része lett Krk. Jugoszlávia felbomlásával 1992-ben Horvátországhoz került.

Nyaralás és kirándulás a Krk szigeten

Krk sziget Magyarországhoz legközelebb esõ mediterrán sziget, így számos honfitársunk kedvelt uticélja. Krk számos kiváló programmal, kirándulási és városlátogatási lehetõséggel várja az ide látogató turistákat. Ha úgy akarjuk kedvünkre napozhatunk bármelyik krk-i tengerparton. Ha strandolni szeretnénk, akkor irány Baska, ahol egy közel 2 kilométer hosszú tengerpart vár. Megtalálhatók Krk-en a luxus szolgáltatások, de akár végig is tekerhetjük Krk szigetet. Ha tengeri kalandra vágyunk, akkor befizethetünk egy hajós túrára (Krk közelében 10 minisziget található) vagy Malinskán búvárhajózhatunk.

Most néhány kirándulási lehetõséget mutatunk be:

Krk város címere Krk város

Ha a Krk szigeten járunk, akkor érdemes ellátogatni a sziget fõvárosába Krk városba. Itt található a Frangepánok erõdítmény jellegű vára. A Frangepán (hovátul: Frankopan) dinasztia innen irányította a birtokait.


Stara baska Stara Baska

Stara Baska egy kis halászfalu. Sok érdekesség nem található a településen, de annál érdekesebb és látványosabb az oda vezetõ út. Az út mellett gyönyörû türkizkék öblöket találunk. Ha lehetõségünk van rá másszunk le ezekhez a csodálatos öblökhöz és mártózzunk meg a kristálytiszta tengerben.


Baska strandjaBaska

Krk sziget déli végén, egy nagy öbölben fekszik Baska település. Baskát elsõsorban a közel 2 kilométer hosszú strandja miatt szokták felkeresni. A baskai strand Horvátország egyik legnépszerűbb és legismertebb strandja.
 

Krk sziget autóútjai

Krk sziget úthálózata fejlettnek mondható. A fõutak jól és egyértelműen ki vannak táblázva. A mellékutakon való közlekedés sem jelent különösebb gondott. A mellékutak is gondozottak és szintén egyértelműen ki vannak táblázva.

Krk fõút, Krk main road
Krk sziget fõútja

A Krk híd
Átkelés a Krki hídon (ez a mutatvány 30 kunába kerül)


Ajánlatunk Krk sziget környékén:
Opatija és a Rab sziget

Orient Attila Üdvözlöm vagyok.
Kérem kövessen a Google rendszerében,
ahol további érdekes híreket osztok meg.

Hozzászólások (12)

2014
04
19
Hello! Tudna valaki segíteni a Krk szigeti biciklizési leehtőségekről?köszönettel
2013
07
29
sziasztok! tudja vki hogy lehet e krk szigeten robogot bérelni? pontosabban baskan? köszönöm
2013
03
08
Írd meg mit szeretnél a foglalas (kukac) horvatorszaginfo.hu emailre és a lányok segítenek ilyen szállást találni. Malinskán sok kutyás apartman van.
2013
03
07
Sziasztok 4 fő felnőtt, és egy kis yorki kutya nyaralna olcsón, tud valaki valami ajánlatot adni?
2012
07
25
 Lsz
Sziasztok! Ajánlanám minden olyan embernek az Omisaljban lévő Hotel Adriatic szállodát, aki egyszerűen berendezett szobával is megelégszik. A hotel dolgozói kedvesek, barátságosak, az ellátás -szállás+félpanzió-egyszerű ember számára is megfizethető. Voltunk már ott korábban is, és a jövőben is visszautazunk majd oda. Tudom ajánlani...
2012
07
23
Szia! Elő- és utó szezonban teljesen baráti áruk van: http://www.horvatorszaginfo.hu/szallas/krk-apartmanok-hotelek
2012
07
20
Tudna valaki olcsó szállást ajánlani krk szigetén?
2012
07
20
Tudna valaki olcsó szállást ajánlani krk szigetén?
2011
08
08
csodálatos helyen nyaraltunk a családommal krk szigetén.csatlakozom az előttem szólokhoz,ajánlani tudom mindenkinek.
2011
07
16
 
Nagyon szép a sziget,nagyon barátságosak ,és nagyon korrektek az ott élő emberek.A vendéglátó egységeket(éttermek,szálódák,magánházaknál az apartman ,szobákat )üzemeltető emberektől lenne mit tanulnunk a vendégszeretetről és a tisztességről.Merem ezt írni 25-évi visszajárás után.
2011
07
10
 
Nagyon szép sziget! Bátran ajánlom Jól éreztem magam
2010
11
08
Gyonyoru helyek!!Nagyon jol ereztem magam Krk Szigeten!
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
E-mail:
Hozzászólás:

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
9.900,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
24.900,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
23.900,-Ft / fő-től