Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Kotor

Kotor Montenegró egyik legszebb városa. Helyileg a Kotor-öböl legvégén az Orjen és a Lovcen hegyek lábainál fekszik. Kotor óvárosán nem fogott a hosszú évszázadok történelme, szinte érintetlen állapotában maradt meg. Az egész óvárost a Velencei Köztársaság idejében alakították ki, így az épületek többségén a reneszánsz és a barokk építészeti stílusok jegyei figyelhetők meg. Mivel a város egy hegyvidéki területen fekszik így, Kotor nyaralás mellett őszi, tavaszi, sőt téli kirándulások kiindulópontja is lehet. Innen könnyen elérhető Montenegró tengerpartja, a Lovcen hegység illetve Montenegró hegyvidéki területei is. Ismerjük meg Kotor óvárosát, látnivalóit és keressünk egy tengeri panorámás apartmant a következő nyaralásunkhoz!

Az óváros, látnivalók

Ahogy beérkezünk Kotorba, mindig az óváros felé tartsunk. Ha áthaladtunk az első hídon, még az óváros előtt parkoljunk le. Ez a város legnagyobb parkolója. Zárjuk le a kocsit, majd a tenger felé eső, nagy hídon haladjunk tovább. Így a Fő, más néven Tengeri kapuhoz érkezünk. Kotor óvárosát hatalmas, monumentális várfal veszi körbe a mai napig. Összesen 4500 méter hosszú a várfal, mely még a Szent Ivan hegyre is felkúszik. Magassága 2 és 16 méter között változik. További információt itt találunk a kotori várról.

Csodálatos látvány Kotor vára a Szent Ivan erődből.
Egy háromszög alakú, feltöltött földnyelven terül el a kotori vár.

Ahogy áthaladunk a Tengeri kapun a Főtérre érkezünk. A helyi látnivalók jó részét itt találjuk például az Óratornyot, az Arsenalt, vagy a Hercegi palotát. Csupán pár lépés innen a legfontosabb látványosság, a Szent Tripun katedrális. A promóciós reklámfilmekből, fotókról azonnal fel fogjuk ismerni ezt a két tornyú, robusztus felépítésű szentélyt.

Kotor óvárosának északi szegletében található a Szent Tripun katedrális.
Kotor legfontosabb látnivalója a Szent Tripun katedrális.

Érdemes alaposan körbejárni az óvárost és egy sétát tenni a várfalon is. Az összes kotori látnivalót itt gyűjtöttük össze.

 

Tanácsaink gyerekeseknek

Kotor nem kifejezetten gyerekes hely, hiszen egy hegyvidéki területen helyezkedik el, mind e mellett viszonylag hűvös a Kotor öböl vize, a hegyvidékről érkező hideg hegyi patakok miatt. Gyerekkel Tivatban, vagy Budva környékén érdemes szállást foglalni.

 

Aktív nyaralások szerelmeseinek

Az aktív nyaralások szerelmesei nagyon jól fogják magukat érezni Kotorban. Az egész környék tele van jól kijelölt túraútvonalakkal. Ha kedvünk van sétálhatunk a hegyekben, kerékpárt bérelhetünk, sziklát mászhatunk, vagy búvárkodhatunk, nézelődhetünk a tengerparton. Önmagában Kotor óvárosa is csodaszép. Külön érdekesség, hogy az óváros vége már felkúszik a Szent Ivan hegyre. Érdemes a várfalon végig sétálni, mert a magasabb pontokról, nagyon szép fotókat készíthetünk az óvárosról. Ha nagyon jó erőben vagyunk egy szerpentines túraúton a Szent Ivan hegy tetejére is felmászhatunk.

Csodaszép látnivaló Kotor naplementében.
Érdemes legalább egy naplementét végignézni a Szent Ivan hegyről

Minden Kotor nyaralás kötelező programja a Lovcen mauzóleum meglátogatása. Nagyon sok Lovcen túrát szerveznek az óvárosban és a tengerparton, de egyénileg is felfedezhetjük. A Kotor öböl is sok érdekes nyaralási programmal vár. Az öböl másik végén egy picike szigetet találunk, azon egy kis templomot. Gospa od Škrpjela templom úgy keletkezett, amikor a középkorban kereskedő hajók futottak ki Kotorból, a hajós kapitány egy sziklát vitt magával "szerencse kőként". Amikor visszatért és meglátta Kotort, a sziklát a tengerbe dobta. Így alakult ki ez a kis sziget, illetve a Sziklák Asszonya templom.

 

Nyaraljunk és bulizzunk a barátokkal!

Kotor igen jó választás, ha a nyaralásunkat a barátainkkal szeretnénk megszervezni. Többször utaltunk már rá, hogy maga a kotori vár, illetve Kotor óvárosa is csodaszép. Naplementében, éjjel még misztikusabb a város. A várfal tenger felőli oldalán – a Kampana torony mögött – egy diszkót találunk. A Maximus disco a várfalban helyezkedik el. Igen, itt olyan vastag a fal, hogy egy egész diszkó elfér benne.

A legjobb szórakozóhely Kotorban a Maximus disco.
A Maximus a legjobb diszkó Kotorban.

Az egyik legjobb étterem a városban a Kotor déli végén található Galion. Érdekessége, hogy egy visszaforduló földnyelv végére épült, így a teraszáról csodás kilátás nyílik az óvárosra és a kikötőre. Ennek köszönhetően hosszú órákon keresztül nézhetjük a naplementéket, a mediterrán város sürgő tengeri életét. A teraszt úgy alakították ki, hogy télen üvegfalakkal veszik körbe a teraszt, így még a legnagyobb hidegben is hosszan ejtőzhetünk a Kotor óvárosa előtt. Egészen kényelmes, elegáns is lehet egy nyaralás Kotorban, csak jól kell kiválasztani az egyes úticélokat.

 

Strandoljunk egyet!

Mivel egy hegyvidéki, sziklás területen járunk, így Kotor strandjai a hegyek lábainál helyezkednek el. Keskeny területen, viszonylag meredek strandok találhatók az öbölben. A Kotor öblöt hegyi patakok táplálják, így itt lényegesen hidegebb a víz, mint kint a nyílt tengeren. Sokakat azonban ne zavar a hideg víz, kedvükre strandolnak a parton.

A hegyek lábainál találjuk Kotor strandjait.
Kotor strandjai meredekebbek és kicsit hidegebbek, mint a nyílt tengeren.

A legközelebbi igazi strand zónát Tivatnál találjuk. Ott nagyon sok lassan mélyülő, homokos strand van. Ha érezni szeretnénk az igazi Beach-feelinget Budváig vezessünk el. Budvánál több, lassan mélyülő, nagy hullámos strandot találunk. Sveti Stefanhoz is érdemes levezetni, hiszen luxus panorámás helyen tudunk fürödni.

 

Kiránduljunk a környéken

Ha hosszabb túrákra is kaphatók vagyunk érdemes felkeresni az Ostrog kolostort, Podgoricát illetve annak környékét (sok szép vízesés van ezen a környéken), illetve a Skadar tóvidéket. Mivel egészen délen fekszik, így Kotor nyaraláson túl őszi kirándulásokra, pihenésekre is tökéletes. Nagyon sok hegy van a környéken, így síelőknek is ideális úticél lehet.

 

Kotor megközelítése

Kotor autóval: Kotor autóval kicsit hosszadalmasan közelíthető meg. Leggyorsabban a horvát autópályákon juthatunk le a montenegrói határig. Innen kacskaringós utakon érkezünk el Kotorig.

Kotor repülővel: Kotor reptéri kapcsolata az innen 8 kilométerre fekvő Tivat repülőtér. Tivatból nagyon sok európai város könnyen elérhető. Kotor repülővel az innen 90 kilométerre található Podgoricából érhető el a legkönnyebben. Podgoricából közvetlen repülő járatok indulnak Budapestre.

Kotor busszal: Kotor nagyon jól megszervezett buszjárattokkal rendelkezik a régióban. Herceg Noviba, Budvára, Podgoricába, Dubrovnikba, Splitbe, Mostarba, Szarajevóba, Belgrádba és Skopjéba indulnak buszjáratok. Létezik egy Budapest Kotor buszjárat is, melyet az Eurolines szervez.

 Kotor buszpályaudvar megközelítése gyalogosan az óvárostól
Kotor buszpályaudvar megközelítése gyalogosan az óvárostól

Budapest Kotor távolsága Horvátországon keresztül 1050 kilométer
Budapest Kotor távolsága Bosznián keresztül 820 kilométer

 

Közösségi csatornáink

Kotori pinnjeink
G+ Kotor gyűjteményünk

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től