Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Korcula

 

Korcula sziget fõvárosa, gazdasági és kulturális központja a nevével azonos nevû Korèula város.

Korèula egy kicsiny, de dús növényzetû félszigeten fekszik, amelyet vékony földnyelv köt össze a szárazfölddel. A sziget hangulatát a polgári házak, paloták, tornyok és kapuívek között kígyózó keskeny göröngyös utcácskák és az éttermek elõtti kis terek határozzák meg. Sokan úgy tartják, hogy ez a város a legszebb város az egész Adrián.

Korèula óvárosát a 1. fõ utca határozza, meg ahol a legfontosabb látnivalókat találjuk. Errõl a fõ utcáról keresztirányban szûk kis utcácskák ágaznak le. Itt a házsorok szorosan egymásra épültek az erõs szelek és az égetõ napsugárzás elleni védekezés miatt.

korculaAz óvárost egy bástyákkal megerõsített 2. városfal veszi körül a külsõ támadások elleni hatékonyabb védekezés miatt. Az óvárosba a 3. Városkapun (Veliki Revelin) keresztül lehet bejutni, amelyhez egy monumentális neobarokk lépcsõsor vezet. A Városkapun áthaladva azonnal a középkorban érezhetjük magunkat. Balra található a XVI. századi 4. Városháza jobbra, pedig az 1571-es török flotta feletti gyõzelem emlékére épített 5. Hómadonna kápolna.

Továbbhaladva a Fõ utcán, kijutunk a Dóm térre, ahol a 6. Szent Márk katedrális (Sveti Marko) fekszik. A Katedrálist fehér korèulai mészkõbõl építették a XV-XVI. században, így magán viselni a gótikus és a reneszánsz stílusok jellegzetességeit is. A dóm fõbejáratát két oroszlán õrzi idõtlen-idõk óta. A fõoltáron Tintoretto velencei mester képét láthatjuk melyek Korèula három védõszentjét ábrázolja: Szent Márkot, Szent Jeromost és Szent Bertalant, aki egyben a hajóépítõk patrónusa is.

A Dóm mellett a hajdani 7. püspöki palota (Opatska Palaèa) található. A Palota kincstárban értékes kiállítási tárgyak tekinthetõk meg, mint például, Leonardo De Vinci vázlatai, híres festmények, arany- és ezüstmûvek. A Dóm téren található még a város két legszebb patrícius palotája: a gótikus kerettel övezett 8. Arneri palota és a reneszánsz jegyeket is magán viselõ 9. Gabrielis palota, amely ma a Városi Múzeumnak ad otthont.

A Dóm térrõl északi irányba indulva tovább, egy kis utcán haladva elérünk a város turistalátványosságához 10. Marco Polo szülõházához.


marco polo Marco Polo a híres világjáró tengerész 1254-ben született Korèulában egy kereskedõcsalád fiaként és 1324-ben halt meg Velencében. 1271-ben kelt útra Kína felé, ahol 17 évet töltött. Ott tartózkodása alatt bejárta a Távol-Kelet minden zegét-zugát és megismerte az ottani népeket és szokásokat. 1295 végén tért vissza Európába amikor a Velence és Genova között dúló tengeri csatában fogságba került. Három évig tartó raboskodása alatt egy zárkatársának elmesélte kalandjait, aki ezeket feljegyezte és halála után francia nyelven kiadta „A világ leírása" címmel. Késõbb ez a leírás szolgált alapjául az Ázsia földrajzi térképének megrajzolásakor.


Korèula bástyái:

A félsziget északi csúcsán áll a 11. Zakrjan (Kerjan) bástya (1481), a nyugati parton a 12. Barbarigo (Bokar) bástya (1485), a keleti kikötõnél pedig a 13. Mindenszentek (Rampada) bástya található 1493-ból.


Korcula kikötõje az ACI Marina Korcula közvetlenül az óváros mellett található, keleti irányban. A kikötõt északról kikötõgát védi, ezzel 135 hajónak tud biztonságos kikötõhellyel szolgálni, 15 hajónak pedig a szárazföldön is van hely. A megengedett merülés 4 méter. A kikötõ egész évben nyitva tart. 10 tonnás emelõdaruval, WC-vel, zuhanyzóval, étteremmel, mosodával és önkiszolgáló bolttal várja vendégeit.


TIPP! Korèulában minden évben - július végétõl kezdve - megrendezik a híres Moreska-lovagi játékokat. Ezzel az eseménysorozattal a törökvész fenyegette idõkrõl emlékeznek meg a helybéliek. A Moreska játékok leglátványosabb része a kardtánc, amelyet július 27-én Szent Teodor napján rendeznek meg.

Hozzászólások (1)

2017
08
09
"Korèula egy kicsiny, de dús növényzetû félszigeten fekszik..." Félsziget? :) Nekem úgy tűnik, hogy "rendes" sziget.
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től