Horvátország információs portál - Minden, ami Horvátország
Ajánlatkérés

Isztria

 

Isztria, bevezető

Horvátország igen különleges részére visz most utunk az Isztriai-félszigetre. A turisták többségének az Isztriáról a pulai amfiteátrum vagy Rovinj csodálatos, tengerre épült városa jut eszébe. Az Isztria nem csak ilyen népszerű és közkedvelt tengerparti városokból áll. Megtalálhatók a dombos, hegyes részek, szinte vérvörös földdel, hangulatos dombtetőkre épült elhagyatott középkori falucskák, és egy rakás zöldellő mező is. Számos faluban alig laknak már. Például itt az Isztrián található a világ legkisebb települése, a méregzöld dombok övezte Hum falucska a maga 23 lakosával.
 

Egy kis földrajz

Kevesen tudják, de az Isztria, pontosabban az isztriai-félsziget földrajzi szempontból három országhoz tartozik: Horvátország, Szlovénia és Olaszország. Területének legnagyobb részét a 90%-át, a horvátországi rész teszi ki.
 

Az Isztria története

Az Isztria név a Pula városát is alapító illír Histria törzstől ered. Kr.e. 177-ben megjelent a Római Birodalom és elfoglalta az Isztriát. Ezt a régiót a velencei régióval együtt, mint a X. római tartományt „Venetia et Histria” néven említették. Akkoriban a velencei-isztriai régiót tekintették a Római Birodalom észak-keleti határának.

A pulai amfiteátrumA Nyugat-Római Birodalom bukása után a Kelet-Római Birodalom, a gótok és az avarok fosztották ki az isztriai falvakat. 789-ben III. Pipin a Francia Koronához csatolja Isztriát. 1267-ben jelent meg a Velencei Köztársaság és szép sorban elfoglalta az isztriai településeket. 1797-ben széthullott a Velencei Köztársaság, az Isztria pedig 1805-ig osztrák kézre került. 1806 és 1813 között Napóleon a Francia Korona olaszországi részéhez csatolta. 1814 és 1918 között ismételten osztrák irányítás alá került, hiszen ekkor az Osztrák-Magyar Monarchiához csatolták.

Az I. világháború után, az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásával - ismételten - olasz uralom alá került, mivel hozzácsatolták az akkor fasiszta Olaszországhoz. A II. világháború után Jugoszláviához csatolják az Isztria városait, falvait. 1991-ben Jugoszlávia felbomlásával az Isztriai-félsziget visszakerült az anyagországhoz, Horvátországhoz.

A Horvátországhoz való visszacsatolással azonban mégsem oldódott meg minden huzavona a horvát Isztria életében. Az 1947-es Párizsi békeszerződés pontosan kimondta, hogy Szlovénia és Horvátország határvonala a Mirna folyó. Jugoszlávia felbomlásával a horvátoknak sikerült elérniük, hogy a határvonal mégiscsak mintegy 15-20 kilométerrel feljebb a Pirani-öböl vonalában legyen. A 2009-es években pedig ott akadt össze a két ország - Horvátország és az akkor már Európai Uniós tagállam Szlovénia - hogy Szlovénia egy keskeny néhány kilométer széles tengeri sávot, tengeri átjárót kért magának Horvátországtól (hogy határátlépés nélkül ki tudjon jutni az Adriai tengeren, a Földközi tengerre). Ezt a vitát vélhetően az Európai Unió fogja megoldani.
 

Látványosságok és nyaralás az Isztrián

Az Isztria első számú nyaralási úticél. Mindenkinek nagyon ajánljuk, mert közel található Magyaországhoz, egyszerűen és gyorsan le lehet jutni az isztriai városokba. Az autópálya díjunk sem lesz nagyon nagy, hiszen Rijekától autóút vezet lefele ahol lehet haladni, de fizetni nem kell. Egyedüli további útiköltség az Ucka alagútnál adódik.

Az Isztria városai nagyon szépek egytől, egyig. Érdemes végigjárni őket. Ha valami különlegességre vágyunk, akkor fizessünk be egy Brjuni-hajóstúrára. Akár választhatjuk a nemzeti park által szervezett utat, akár egy magán kis hajót, mindkét program kellemes időtöltés lesz.


Motovun egyik utcácskája. Ide is könnyen eljuthatunk.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, a Belső-Isztria falvainak szépségét. Aki nemcsak a tengerparton szeretné a nyaralását tölteni, hanem valami igazán eredetit is látni szeretne, javasoljuk, hogy látogasson el egy-két isztrai faulba. A leghíresebb ilyen falu, illetve városka Motovun. Ha kedvünk tartja elvezethetünk ennyire messzire is, de ha nyitott szemmel autózunk, akkor a fő- és mellékutakról is észrevehetjük egy-egy középkori városka jellegzetes formáját.


Egy másik utcarészlet, de immáron Bale falucskából
Tetszik, ugye? Nem véletlenül ajánljuk annyira! :)

Ami még az isztriai nyaralás mellett szólhat, hogy a közhiedelemmel ellentétben olcsóbban ehetünk itt, mint a Kvarner-öbölben, vagy akár Dalmáciában. Az ottani két étteremi számlából itt három étkezés is belefér.

Kapcsolódó régiók:
Kvarner-öböl
Dalmácia, Zadar régió

Kapcsolódó fórum:
Isztria régió topic

Orient Attila Üdvözlöm vagyok.
Kérem kövessen a Google rendszerében,
ahol további érdekes híreket osztok meg.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
9.900,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
24.900,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
40.900,-Ft / fő-től