Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Hvar sziget

A Hvar sziget egy egészen mediterrán területen helyezkedik el. Közép-Dalmáciában járunk (Budapest távolsága pontosan 800 kilométer, míg a letenyei határ 570 km távolságra esik innen). A Hvar sziget legnépszerűbb úticéljai Hvar, Stari Grad, Jelsa és Vrboska. Bárhol is foglaljunk szállást, viszonylag könnyen elérhetők innen a sziget további városai. A sziget legszebb települése maga Hvar város. Egykoron a Velencei Köztársaság fontos tengeri kikötője volt. Itt telelt télen a hadiflotta, így számos műemléket találunk Hvaron. Minden Hvar nyaralás kötelező állomása a Pakleni szigetek. Itt több helyen homokos strandokat és hajnalig nyitva tartó bulihelyeket találunk. Gyere és ismerd meg jobban a Hvar sziget látnivalóit, történelmét és kezd el szervezni a következő nyaralásod most!

A Hvar sziget Horvátország egy csodaszép vidékén fekszik. A Split-öböl keleti részén terül el. Északról a Brac sziget, míg délről a Korcula illetve a nyílt tenger határolja. Türkizkék öblök, a zöldellő píneaerdők, szőlősök, olívaligetek valamint a lila színben pompázó, kábító illatú levendulamezők csodálatos egyvelege. Kedvező klímája és természeti szépségei miatt, hosszú évek óta kedvelt nyaralási helyszín a sziget összes települése.

Hvar sziget 300 km2-i területével a negyedik legnagyobb és a Cres sziget után a második leghosszabb sziget Horvátországban. Legmagasabb csúcsa a Sveti Nikola (Szent Miklós) 628 méterével. Átlagos napsütéses órái 2700, átlaghőmérséklete pedig 16,2 C fok. A téli hónapokban különösen kedvelt úticél Hvar, hiszen a zord, hideg, fagyos téli időjárásban itt mindig tavasz van. Ilyenkor - novembertől márciusig – ha reggel 7 és este 5 óra között felhős volna az ég, vagy ha havazna, vagy ha a hőmérő higanyszála 0 C fok alá esne, akkor ezeken a napokon a vendégek ingyen tartózkodhatnak a szállodákban.

Hvar felfedezése, fontosabb látnivalók

A Hvar sziget látnivalók sokaságával várja mind első, mind a visszatérő vendégeit. Kétség kívül a sziget legszebb és legpatinásabb városa, a sziget nevével azonos Hvar város. Itt egy festői szépségű öblöt és számos velencei stílusú épületet, palotát találunk. A hegy tetejéről pedig a Fortica erőd tartja szemmel Hvar nyüzsgő és forgalmas életét. Hvar sziget legjobb bulihelyeit is itt Hvar városnál találjuk. Egy igazi különös látnivaló a Carpe Diem part. Ha Hvaron nyaralunk, ide mindenképpen látogassunk el, mert itt annyira jó a hangulat, hogy sokszor nappal is táncra perdülnek a fiatalok.

Egy különös nyaralási élmény a Hvar panoráma

A sziget északi oldalán is sok érdekes település és látnivaló van. Stari Grad illetve Jelsa, mind-mind több évszázados történelemmel és számos műemlékkel rendelkezik. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy a Jelsa előtti tengerparti szakaszokon – és öblökben – több, lassan mélyülő homokos strandot találunk. Az északi partvonalon Vrboskát érdemes még felkeresni nyaralásunk alatt. A település érdekessége, hogy egy szűk öbölben helyezkedik el. A kis öbölben egy pindurka sziget található, melyre egy óriási pálmafa telepedett be. Ez az érdekes, miniszigetes-pálmafa Vrboska szexepilje.

Vrboska szexepilje a miniszigetes-pálmafa. Ez Hvar sziget egyik legszebb formája

Hvar sziget déli oldala meredek, lejtős. Két érdekes települést találunk itt Sveta Nedjelját és Zavalát. A lejtős déli oldalt sok napsütés éri, így ezen a két településen, elsősorban olíva- illetve szőlőtermeléssel és borkészítéssel foglalkoznak a helybéliek. Zavalát a fehérbor, míg Sveta Nedjelját a vörösborok szerelmeseinek ajánljuk. Érdekes ide terveznünk a következő nyaralásunk, hiszen mindkét hely gyakorlatilag teljesen el van szeparálva a külvilágtól. A Zavala és Pitve közötti hegyszakasznál egy hegybe vájt kő alagutat találunk. A két települést csak ezen az alagúton keresztül, illetve a tengeri útvonalon megközelíteni. Ha itt nyaralunk, tényleg úgy érezhetjük magunkat, mintha a világ végén járnánk. A zavalai alagút Hvar egyik legkülönlegesebb látnivalója.

A környék felfedezése

Az egész környék legérdekesebb helye a Hvar előtt elterülő Pakleni szigetek. Ide is látogassunk el ha Hvaron nyaralunk. Hvar kikötőjéből induló kis hajótaxikkal lehet a nagy szigetet megközelíteni. A Pakleni szigetek egy igazi mediterrán, zöldellő sziget. Számos eldugott, kristálytiszta vizű öblöt találunk itt. Sok partszakasz annyira eldugott, hogy csak magunkban lehetünk.

A déli partvidék legérdekesebb helye a Pakleni szigetek

Nyaralásunk alatt érdemes áthajózni még a Brac szigetre. Ide az északi városokból indulnak kirándulóhajók. Menetrend szerinti komppal a szemközti Vis szigetre is könnyen eljuthatunk. Itt egy Kék barlang túrára érdemes befizetni. Tervezzünk be egyik napra egy autós kirándulást is. Sucurajból át tudunk kompozni a Makarska Riviérára. Itt Makarska csodaszép óvárosát illetve a Biokovó hegységet érdemes felkeresni.

Hozzászólások (1)

2013
07
04
Ephedrin! Akármennyi szmájli sem teszi jóvá, hogy \"ledisznózol\" egy népet... Te hogy fogadnád ezt fordított esetben? Mellesleg évszázadokon keresztül közös történelmünk volt ezzel a vendégszerető néppel, megbecsülhetnéd őket jobban is. Vagy ne menj oda... Üdv., fafo
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től