Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Hum

Hum falucskát mindenképpen érdemes felkeresni, ha az Isztrián nyaralunk, ugyanis ez a világ legkisebb települése (a hivatalos adatok szerint 23 állandó lakosa van). Maga a falucska érintetlen, középkori kőépületekből és ugyanilyen, kettő darab kő utcából áll.

Hum Horvátország legkisebb települése
Hum a legérdekesebb látnivaló az Isztrián. 1000 éve itt semmi sem változott! (Nagyítható fotó!)

Hum az Isztriai-félsziget kellős közepén, Buzet mellett található. A főútról jól láthatóan ki van táblázva a lehajtási lehetőség. Miután ráhajtottunk a keskeny és kacskaringós egysávos útra, kövessük a táblákat, mert a falucska mélyen az erdő közepén található. Hum Horvátország olyan települése, mely az elmúlt 1000 év során szinte semmit sem változott. Külön érdekesség, hogy itt csak régi épületeket láthatunk, s egy épület nem épült a várfalon kívülre.

Hum felfedezése

Hum falucska a XI. századtól létezik. Először 1102-ben írnak a településről. Ekkor olaszosan Chlom néven tartották számon (Hum olasz neve a mai napig Colmo). A falu felépítése követi a középkori építési szabályokat: a várfal mögött három párhuzamos házsor, közöttük keskeny és meredek sikátorok találhatók.

Hum bejárata
Hum bejárata

A falu bejárata egy XVI. századi bástya. Ha belépünk a falucskába rögtön balra látható a XII. századi Szent Jeromos templom. A templom mellett álló Harangtorony, mintegy háromszáz évvel később, 1552-ben épült a szentély mellé.

Tipp! Nyaralj olcsón!

Ha olcsó szálláslehetőséget keresel, itt érdemes körbe nézni. Az alábbi űrlap kitöltésével egy világméretű szállás ár-összehasonlító rendszerébe érkezel, ahol az utazási portálok csak érted versenyeznek.
Itt akár 80%-al olcsóbban tudsz szállást foglalni!


Hum templom
Rögtön balra látható a Szent Jeromos templom. Ezen a kis utcán megyünk majd le.

Sétáljunk le az első utcán. Igazából utcának nem nagyon mondható ez a három ház, de tartsunk lefelé. Itt találunk egy szuveníres boltot. Térjünk be és nézzük meg Hum nevezetességeit. Hum környékén nagyon sok zöldellő mező található, ahol sok sok fűszernövény őshonos. Ennek megfelelően sok egészséges gyógyteát, illetve nagyon jó minőségű, fűszeres pálinkákat vehetünk. Igazi látnivaló egy ilyen bolt, hiszen mézeket, lekvárokat, borokat és kézzel készített kerámia edényeket is vásárolhatunk. Ha nyaralásunk alkalmával egy ilyen különleges helyre eljutunk, érdemes itt megvenni a családtagjainknak szánt ajándékokat.

Hum hátsó utca
Majd ezen a hátsó utcán vissza. Alig 5 perc az egész séta.

A következő utca felfelé tart. Ez is végig köves mindenhol. Az utca járókövei és a házak falai is. Itt az Aura kereskedésbe lyukadunk. Képeslapokat, glagolita írással díszített tárgyakat, olajokat és borokat vehetünk. Ha igazán ínyencek vagyunk, keressük fel a Hum Konobát, ahol isztiai különlegességeket kóstolhatunk. Ugyan nem hirdetik, de szárított sonkát, sajtot és szarvasgombát is vehetünk az étteremben.

Humi kirándulásunk érdemes úgy kialakítani, hogy a nap második felében fürödni is tudjunk. Humhoz a legközelebb Opatijai strandjai esnek. Ha a félsziget nyugati felén van a szállásunk, akkor Rovinjál fürödjünk egyet.

Hozzászólások (2)

2015
08
21
nagyon megörültem ennek az oldalnak nem tudtam, hogy ez van az infot köszönöm--megnezzük
2015
08
21
Nekem nagyon tetszik,örülök,hogy ráleltem erre a leírásra és szeretném,ha lenne még ehhez hasonló részletes útmutató felfedezésre váró helyekről. Üdv.
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től