Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Fazana

Fazana Horvátország egy igen különös halászfalva. Helyileg Pulától 10 kilométerre északra, pontosan a Brijuni Nemzeti Parkkal szemben terül el. A főszezon során minden nap legalább még egyszer annyi turista érkezik a városba, mint amennyi éppen ott nyaral. Ezek a frissen érkezett turisták mind a Brijuni-szigetekre kíváncsiak.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy többféle Brijuni-túra van. Ha a sziget körül szeretnénk hajózni, akkor bármelyik helyi szervezésű útra befizethetünk. Ha valóban be szeretnénk menni a Nagy Brijuni szigetre, akkor ez csak a hivatalos, a Nemzeti Park által szervezett úttal lehetséges.

Fazana naplementében. Mi kell ennél több egy tökéletes nyaraláshoz?
Fazana naplementében. Mi kell ennél több egy tökéletes nyaraláshoz?

Visszatérve a településre, Fazana nyaralás tekintetében egy tökéletes választás. Mivel a falu beleesik a Brijuni Nemzeti Park körébe, így itt nagy természetromboló tevékenységet nem lehet végezni, ily mondón kristálytiszta itt a tenger vize. Más részről Fazana elég kis település ahhoz, hogy a helyi éttermekben és strandokon ne legyen tömegnyomor. Sajnos sok felkapott üdülőparadicsomban találkozhatunk ilyen problémával.

 

Tipp! Nyaralj olcsón!

Ha olcsó szálláslehetőséget keresel, itt érdemes körbe nézni. Az alábbi űrlap kitöltésével egy világméretű szállás ár-összehasonlító rendszerébe érkezel, ahol az utazási portálok csak érted versenyeznek.
Itt akár 80%-al olcsóbban tudsz szállást foglalni!


Fazana látnivalói

Fazana a római időktől lakott. Mindig is a halászat határozta meg a falucska életét. Egy kis Halász Akadémia működik a településen. Tekintettel arra, hogy a Briujni szigetek miatt nagyon tiszta és sekély erre a tenger, így gazdag hal lelőhely. Főként szardíniát lehet halászni a környező tengereken, de a szardella, makréla, a homár és a királyrák is nagyon népszerű. Igazi helyi látnivaló a szardínia, illetve ennek elkészítése, ünneplése.

A Halsózás napját minden év május elején tartják. Ilyenkor a kifogott halakat hatalmas tartályokba teszik, melyhez olajat, fűszernövényeket és sót tesznek. Ez egy olyan mesterség melyet több száz éve így csinálnak a halászok. A Halsózás napján tanulják meg a fiatalok e ősi mesterség trükkjeit. Fazanán egyébként a mai napig családi hagyomány, szokás a halászat. Ma is sok nő javítja a hálókat a tengerparton, tisztítja a kifogott halakat.

A Tenger az asztalon ünnepség is első számú helyi látnivaló. Ezt június első hetén tartják. A helyiek közel 100 féleképpen tudják elkészíteni a szardíniát, melyet az ünnepségen be is mutatnak. A friss szardíniához házi bor és olíva jár. Ez a helyi szokás. Hogy el ne felejtsék a mesterfogásokat, augusztusban is rendeznek egy Szardínia napot.

Fazana annyira jó haltermő hely, hogy az egész környéket ők látják el friss halakkal. Egyaránt kerül hal a pulai strandok asztalára, mint a szemközti Brijuni villák ebédlőibe. A hal exportálás egészen Bécsig kiterjed. Az elegánsabb helyekre elsősorban a rákokat szállítják. A tengerparti sétány érdekes látnivalója a Szardínia szoborpark. Annyira nagy hagyománya van Fazanában a halászatnak, hogy egy szoborparkot hoztak létre az életet jelentő állat emlékére.

 

Ajánlott szállások

Villa Velina a falu központjától 400 míg a strandtól 200 méter távolságra fekszik. Új építésű apartmanház, melyben szobák, kis és nagyobb apartmanok találhatók. További infó, foglalás itt

 

Michaela apartman nagyon igényes szálláslehetőségeket kínál Fazana külterületén. Itt szobát és apartmant is bérelhetünk, kérésre ellátást is biztosítanak. Minden rendelkezésre áll, ami egy kényelmes és komfortos nyaraláshoz szükséges. További infó, foglalás itt!

 

Durda apartman is Fazana külterületén, egy csendes utcában található. A szinte már villa jellegű épületben több családi apartman közül válogathatunk. A kertben lehetőség van grillezésre is. További infó, foglalás itt!

 

Strandok

A Dječje igralište strand Fazana központjától délre, Pula felé esik. Ez egy ingyenesen használható apró kavicsos, lankás strand. Jól felszerelt. Van zuhanyzó, több étterem és a biztonságos strandolást úszómester figyelni. A strand jól el van különítve a hajóforgalom elől.

A strand is teljesen redben van

Az óvárostól északra fekszik a Pineta kemping strandja. Ez is ingyenesen használható. Szintén jól felszerelt. Zuhanyzó, hajó, jet ski kölcsönzésre, focizásra, ping pongozásra, és röplabdázásra is lehetőség van a füvesített parton. Amennyiben megéheznénk a kempingben és a városban is tudunk enni. Ez a legjobban felszerelt strand a környéken. Fazana strandjai nyugati tájolásúak ami annyit jelent a gyakorlatban, hogy a parton hosszan végignézhetjük ahogy a nap lenyugszik a Brijuni szigetek fái mögött.

 

Kirándulási lehetőségek

Fazana kifejezetten a nyugodt, családias nyaralást kedvelőknek kedvező úticél. Szabadságunk alatt többször ellátogatunk majd a szemközti Brijuni szigetekre. Érdemes egy helyi szervezésű kirándulásra befizetni, de ha vállalkozó kedvűek vagyunk, akkor kibérelhetünk egy kajakot és mi magunk is célkeresztbe vehetjük ezt a misztikus szigetet.

Az elsőszámú helyi látnivaló a Brijuni-szigetcsoport
Az elsőszámú helyi látnivaló a Brijuni-szigetcsoport

Pula óvárosa alig 10 kilométerre esik Fazanától. Akár kocsival, akár helyi közlekedésű buszjárattal könnyen elérhetjük a történelmi óvárost. Érdemes végig gondolni, hogyan utazunk be Pulára, mert több szórakozóhely van az óvárosba, ahonnan az utolsó buszjárattal kényelmesen visszatérhetünk Fazanába.

Szervezzünk egy kirándulást a festői szépségű Rovinjba. Az odafelé vezető utunk is érdekes lesz hiszen az útba eső Vodjnan és Bale falucskák is nagyon szép, középkori óvárossal rendelkeznek. Érdemes leparkolni és felfedezni őket. Ha igazi homokos strandon szeretnénk fürdöni, akkor pedig az Isztriai-félsziget déli végére tartsunk Medulin felé. Itt nagyon lankás, közel másfél kilométer hosszú strandot találunk.

Fazana környékén is sok eldugott tengerpartot, öblöt találunk. Érdemes egy kis hajót, vagy kajakot bérelni és felfedezni ezeket az eldugott tengerpartokat.

 

Fazana megközelítése

Fazana autóval: Fazanát az isztriai 21-es főútról lehet megközelíteni. Ez a 21-es főút köti össze Pulát Rovinjjal, Poreccel és Umaggal. Magyarország felől az A4-es autópályán folyamatosan Zágráb felé tartunk. Zábgárnál térünk rá az A6-os, vagyis a Rijeka felé induló szakaszra. Rijekánál hajtunk rá az Isztria irányába induló A8-as autópályára. Az A8-as, majd az A9-es pályán folyamatosan Pula felé tartunk. Vodnjannál kell lekanyarodni Fazana irányába.

Fazana busszal: Puláig van közvetlen buszjárat Budapestről. Onnan helyi buszjárattal lehet Fazanát megközelíteni.

Budapest Fazana távolsága 600 kilométer

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től