Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Dubrovnik történelme

A festõi szépségû Dubrovnik Dél-Dalmácia, illetve Dalmácia Dubrovnik régiójának legnagyobb városa és egyben közigazgatási-, kulturális- és politikai központja.

Dubrovnik alapítói nem a tipikus dalmát városalapítók: az illírek vagy görögök, hanem az avarok elõl menekülõ a közeli Epidaurum (Cavtat) sziget lakói voltak.

DubrovnikDubrovnik a Rausius sziklazátonyon kezdett el kialakulni, majd a sziget a X.-XI. században vált a szárazföld részévé, amikor a dubrovnikiak betemették a sziget és a szárazföld közötti tengeri csatornát. A város a XIII. századtól jómódú és befolyásos kereskedelmi kikötõvé nõtte ki magát. Ekkoriban Dubrovinkot még Raguzai Köztársaságnak hívták. Az 1667-es földrengés szinte teljesen megsemmisítette a város nagy részét, de késõbb Dubrovnikot teljesen újjáépítették, és szebb lett, mint valaha.

1808-ban francia csapatok vonulnak Dubrovnikba (Raguzába), és ezzel véget ért a város évszázadokig tartó függetlensége. Ezzel a Raguzai Köztársaság is megszûnt. 1815 és 1918 között Ausztria fennhatósága alá tartozik, majd az elsõ világháború végén Jugoszláviához csatolják.

Az 1991-ben kinyilvánított Horvát függetlenség következtében megindult Jugoszláv háború Dobrovnikot sem hagyta érintetlenül. 1991 és 1992 között Dubrovnik kegyetlen vérengzések színtere. Például 1991. mikulásának napján, több mint 2000 gránát hullt a városra. Dubrovnikot ekkor már az UNESCO mûemlékké, az ENSZ pedig a Világörökség részévé nyilvánította, és félõ volt, hogy ez a gyönyörû mûemlék-együttes teljesen el fog pusztulni. A nemzetközi nyomás hatására 1992. szeptemberében kivonult a városból a jugoszláv hadsereg. A károkat azóta helyreállították.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től