Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Dubrovnik történelme

A festõi szépségû Dubrovnik Dél-Dalmácia, illetve Dalmácia Dubrovnik régiójának legnagyobb városa és egyben közigazgatási-, kulturális- és politikai központja.

Dubrovnik alapítói nem a tipikus dalmát városalapítók: az illírek vagy görögök, hanem az avarok elõl menekülõ a közeli Epidaurum (Cavtat) sziget lakói voltak.

DubrovnikDubrovnik a Rausius sziklazátonyon kezdett el kialakulni, majd a sziget a X.-XI. században vált a szárazföld részévé, amikor a dubrovnikiak betemették a sziget és a szárazföld közötti tengeri csatornát. A város a XIII. századtól jómódú és befolyásos kereskedelmi kikötõvé nõtte ki magát. Ekkoriban Dubrovinkot még Raguzai Köztársaságnak hívták. Az 1667-es földrengés szinte teljesen megsemmisítette a város nagy részét, de késõbb Dubrovnikot teljesen újjáépítették, és szebb lett, mint valaha.

1808-ban francia csapatok vonulnak Dubrovnikba (Raguzába), és ezzel véget ért a város évszázadokig tartó függetlensége. Ezzel a Raguzai Köztársaság is megszûnt. 1815 és 1918 között Ausztria fennhatósága alá tartozik, majd az elsõ világháború végén Jugoszláviához csatolják.

Tipp! Nyaralj olcsón!

Ha olcsó szálláslehetőséget keresel, itt érdemes körbe nézni. Az alábbi űrlap kitöltésével egy világméretű szállás ár-összehasonlító rendszerébe érkezel, ahol az utazási portálok csak érted versenyeznek.
Itt akár 80%-al olcsóbban tudsz szállást foglalni!


Az 1991-ben kinyilvánított Horvát függetlenség következtében megindult Jugoszláv háború Dobrovnikot sem hagyta érintetlenül. 1991 és 1992 között Dubrovnik kegyetlen vérengzések színtere. Például 1991. mikulásának napján, több mint 2000 gránát hullt a városra. Dubrovnikot ekkor már az UNESCO mûemlékké, az ENSZ pedig a Világörökség részévé nyilvánította, és félõ volt, hogy ez a gyönyörû mûemlék-együttes teljesen el fog pusztulni. A nemzetközi nyomás hatására 1992. szeptemberében kivonult a városból a jugoszláv hadsereg. A károkat azóta helyreállították.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től