Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Dubrovnik látnivalói – fedezzük fel az óvárost!

Dubrovnik látnivalóit bemutató sétánkat a Főtérről érdemes elindítani. Itt található kapásból az óváros legtöbb látványossága, érdekessége például a Harangtorony, a Kikötő, illetve a Sponza palota. Ha megnéztünk mindent a Főtéren, a Főutcán jutunk el Dubrovnik déli végébe, ahol a helyi látnivalók másik fele található. Fedezzük fel most a történelmi óvárost!

TOP 5 látnivaló Dubrovnikban

1. Főtér és környéke

Dubrovnik Főterén nagyon sok műemléket, érdekes történelmi látnivalót találunk. Itt található a a barokk stílusú Szent Balázs templom, előtte az Orlando oszlop, mellette a Rektori, mögöttünk a Sponza palota. A Főtérről indul Dubrovnik főutcája, mely Dubrovnik nyugati részeibe visz tovább.

Fontos látnivaló a barokk stílusú Szent Balázs templom.
A Szent Balázs templom Dubrovnik védőszentjéről lett elnevezve.

 

2. Kikötő és a Szent János erőd

A Főtértől csupán néhány méter, s elérjük a kikötőt. Egykoron pezsgő, kereskedelmi élet folyt itt. Ma a turisták egyik kedvelt fényképezési helyszíne, s innen indul a legtöbb kirándulóhajó. Dubrovnik kikötőjének érdekessége, különlegessége a kikötő végén álló Szent János erőd. Különös, íves, kecses alakja az összes turistát meginvitálja.

Dubrovnik kikötője nagyon forgalmas a sok turista és kiránduló hajó miatt.
Dubrovnik kikötőjéből sok hajós kirándulás indul a környező szigetekre

 

3. A Várfal

Dubrovnik köré hatalmas, monumentális várfal épült. Pontosan két kilométer hosszú. Érdemes megváltani a belépőjegyet, s végigmenni rajta. Dubrovnik látnivalóit jól körbe lehet fényképezni innen. Ha elfáradnánk, ugorjunk le a Buza strandra felfrissülni.

Dubrovnik várfala messze földön híres. Néhol a 10 méteres vastagságot is elérni.
Dupla várfal található a szárazföld felőli oldalon.
Dubrovnik strandjai közül, a Buza rögtön a várfal oldalába épült.
Ha elfáradnánk, a Buza strandnál tudunk lepihenni.

 

4. A Minceta erőd

Különleges, íves formája miatt már elsőre felfigyelünk rá. Eredetileg négyszögletesnek épült, de gyorsan fel kellett építeni, s ekkor torony formájúvá tervezték át. Ha felmászunk a Minceta erődbe nagyon szép kilátás nyílik az összes városi látnivalóra.

A Minceta erőd szögletes alapzata jól látszódik a napi napig. Erre épült a kerek bástya.
Szintén egy kötelező látnivaló a Minceta erőd

 

5. A Lovrijenac erőd

Dubrovnik látnivalói alapvetően a várfalon belülre épültek. A Lovrijenac erőd a kivétel, hiszen Ő egy teljesen különálló erődítmény. Egy 40 méter magas sziklaszirtre épült. Ő volt Dubrovnik nyugati, tengeri bástyája. Sose tudták elfoglalni. Ő az ellenállás jelképe a helyiek szemben.

Dubrovnik nyugati bástyája a Lovrijenac erőd.
A Lovrijenac erőd egy 37 méter magas sziklaszirtre épült.

 

Dubrovnik térképe a látnivalókkal
Dubrovnik térképe a legfontosabb látnivalókkal

Töltsd le Dubrovnik látnivalós térképét, nyomtasd ki és vidd magaddal Horvátországba!

 

További érdekességek, látnivalók:

Luža és a Harangtorony

Ahogy beérünk Dubrovnik történelmi óvárosába, a Harangtorony alatti alagúton keresztül érünk be a Főtérre. 1444-ben építették. 1506-ban Ivan Rabljanin mester öntötte a mintegy 2 tonnás harangot, melyet két bronzfigura kongatott az időt kalapácsával. A torony az 1667-es földrengés következtében megrongálódott, 1929-ben építették újjá, azonban a két bronzfigurát másolatokkal pótolták. Az eredetiek a Sponza Palotában kerültek kiállításra.

Az óváros legmagasabb épülete a Harangtorony
A Rektori- és a Sponza paloták fogják közre a Harangtornyot

Orlando oszlop

A Harangtoronnyal szemben, a Főtér közepén áll az Orlando oszlop. Orlando oszlopát 1418-ban emelték, mely egy egészalakos középkori lovagot ábrázol. Az oszlop a Sponza Palota, a Szent Balázs templom és a Harangtorony ölelésében áll. Roland lovagot ábrázolja, aki a VIII. században élt. Róla szól a „Chanson de Roland” középkori eposz. Bár Roland szobrokat többnyire német városokban állítottak, a mítoszt Dubrovnik is átvette a XV. században, valószínűleg a magyar-cseh király, Luxemburgi Zsigmond által, aki a Raguzai Köztársaság patrónusa volt.

Ma is különös látnivaló a magányos oszlop
Az Orlando oszlop Dubrovnik főterén áll

A legenda szerint Roland mentette meg Dubrovnikot, amikor legyőzte a szaracénokat a Lokrum szigetnél. Orlando oszlopára a Raguzai Köztársaság fehér zászlaját tűzték, Szent Balázs képével és az „SB” betűkkel (mint Szent Balázs) Az első, az 1950-es Dubrovniki Nyári Fesztivál nyitó ünnepségét itt tartották. Azóta egy tradiciónális hely lett, és minden évben a téren álló oszlopnál tartják az Ünnepséget. Ekkor felhúzzák Dubrovnik zászlaját az Oszlopra.

Sponza Palota

Az Orlando oszloppal szemben áll a gótikus-reneszánsz stílusban épült Sponza Palota, avagy a Divona Vámpalota. Valamikor a XVI. században épült, Paskoje Miličević tervei alapján. Egykoron pénzverdeként üzemelt.
További információt itt találunk a Sponza palotáról >>

A Sponza palota Dubrovnikban, az Óratorony mellett.

 

A Rektori Palota

Fordítsunk hátat és induljunk el a tenger felé. Ekkor elérjük a Rektori Palotát. Dubrovnik látnivalói közül, ez a legnagyobb építmény. Kellett is a hely, hiszen egykoron innen irányították a Ragúzai Köztársaságot. A Rektori Palotán felfedezhetők egyaránt a gótikus, a reneszánsz és a barokk építészeti stílusok elemei. A XV. században kétszer is átépítették.
A Rektori palotáról itt olvashatunk bővebben >>

Rektori palota Dubrovnikban

 

Szent Balázs templom

A Szent Balázs templom is a Főtéren található. Dubrovnik látnivalói közül talán neki van ez egyik legnagyobb jelentősége, hiszen Dubrovnik védőszentje után kapta a nevét. A templom a XIV. században épült egy román kori bazilika alapjaira. Külön érdekesség a szentély tetején álló Szent Balázs szobor. A templom sikeresen átvészelte az 1667-es nagy földrengést, miután Dubrovnikot teljesen átépítették. Dubrovnik eredeti kinézetére a Szent Balázs szobor térképből lehet következtetni, ugyanis az eredeti szobor még a földrengés előtt készült.
A Szent Balázs templomról itt olvashatunk bővebben >>

Egy szobrot állítottak Szent Balázs tiszteletére a templom tetején.
Szent Balázs kezében az eredeti Dubrovnik város elrendezését láthatjuk.

 

Katedrális

Pontosan a Szent Balázs templom mögött tornyosul Dubrovnik Katedrálisa. Az eredeti szentélyt még Oroszlánszívű Richárd építette, mely teljesen megsemmisült az 1667-es földrengésben. A mai is látható Katedrális 1713-ra készült el. Igazán különös látnivaló a Katedrális barokk stílusú homlokzata, illetve kupolája.
A dubrovniki Katedrálisról itt találunk további információkat >>

Kötelező látnivaló a Katedrális. Szinte az egész óvárosból jól látható.
Dubrovnik Katedrálisa a legnagyobb építmény az óvárosban

 

Placa, Főutca

Térjünk vissza a Főtérre, mert innen indul a Dubrovnik egyik fő látnivalója a Főutca vagyis a Placa. Egykoron itt volt elválasztva Dubrovnik sziget a szárazföldtől. Az itt található tengeri árkot a XII. században feltöltötték földdel és összekötötték a szárazfölddel. Ekkor nyerte el Dubrovnik a mai alakját. A Placa (más néven Stradun) pontosan 300 méter hosszú.
A Főutcárol itt írunk részletesebben >>

Egykoron a Főutca vonalában volt szétválasztva Dubrovnik a szárazföldtől
A Főutcára vannak felfűzve Dubrovnik látnivalói

 

A Nagytanács Palotája, Városháza

Ahogy elindulunk a Főutcán az első szép épület a Nagytanács Palotája. A Palotát a XIV. században építették. A Városi Őrség és a Rektori Palota között helyezkedik el. Keleten, a tengerparti résznél egy nagy fegyverraktárt csatoltak hozzá, melyben különböző árukat és gabonát tároltak. 1816-ban a palota teljesen leégett. Az új városházát 1882-ben építették. Ma a Dubrovniki Polgármesteri Hivatal található itt.

Városháza

A városi őrség épülete

A Harangtorony mellett áll a városi őrség épülete. A XV. században tengernagyi rezidencia volt. A XX. században helyreállították. Homlokzata barokk stílusban pompázik, Marino Gropelli tervei alapján. Ma a helyi mozi található itt.

Onofrio kút

Dubrovnik nyugati végén találjuk a nagy, sokszög formájú Onofrio kutat. A nápolyi Onofrio della Cava tervezte, ahogyan a Kis Onofrio kutat is a Placan. A kutakat a közösség részére építették. A Nagy Onofrio kút kupoláját lerombolta az 1667-es földrengés, mely eredeti formáját a későbbiekben sem tudták rekonstruálni.

Dubrovnik óvárosában az Onofrio kút volt a központi vízforrás
Az Onofrio kút volt Dubrovnik édesvíz forrása a középkorban

Dubrovnik látnivalóinak felfedezése után érdemes egy kicsit megpihenni. A javaslatunk az, hogy térjünk vissza a Főtérre. Innen délre vegyünk az irányt és a Piacon áthaladva elérjük a Szent István ajtót. Ezen áthaladva kijutunk a Buza strandra.

 

Lokrum sziget

Ha hosszabb időre érkezünk Dubrovnikba, fel fogja kelteni az érdeklődésünk egy picike sziget mely pontosan az óváros előtt található. Ez a Lokrum sziget. A kikötőből szerveznek ide hajós kirándulásokat. A szigeten nagyon tiszta vizű strandokat, egy arborétumot és egy régi erődöt találunk. Ha időnk engedi ide is látogassunk el!
A Lokrum szigetről pedig itt találunk bővebb információt >>

Alig tíz perces hajóúttal elérhető Dubrovnik kikötőjéből a Lokrum sziget.
A Lokrum sziget Dubrovnik déli határában fekszik.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től