Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Zsinagóga – Dubrovnik látnivalói sorozat

Dubrovnik óvárosában található zsinagóga Európa 2. legrégebbi zsinagógája, melyet még ma is használnak. A helyi zsidó közösség tulajdonát képezi.

Az első írásos emlékek 1352-ből származnak, de jogi státuszát csak 1408-ban kapta meg. A Dubrovnik zsinagóga az óváros egy kis utcájában található. Szomszédos épülete a Tolentino család tulajdonában van, évszázadok óta ők a zsinagóga gondnokai.

A belső elrendezése különbözik más európai zsinagógáétól, számos felújításon esett át az évszázadok során, így különböző korok jegyeit hordozza magán. Többször is megrongálódott, először 1667-benegy nagy földrengés következtében, majd a II. világháború és az 1990-es horvátországi függetlenségi háború végzett komoly károkat benne. Ezeket a sérüléseket már kijavították, igyekeztek a lehető leghívebben az eredeti stílusnak megfelelően, így 1997-ben újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

Dubrovnik Zsinagógája a Főtér mellett található
Dubrovnik Zsinagógája a Főtér mellett található

Egy kis történelem: miután 1492-ben kiüldözték Spanyolországból a zsidókat, keletnek indultak, majd csatlakoztak a független Dubrovnik zsidó közösségéhez. Sokan közülük selyem-, gyapjú-, bőr-és fűszerkereskedelemben vettek részt. A városban getó létesült, folyamatosan gyarapodott a közösség létszáma. 1546-ban a zsidók által lakott városrészt a „Zsidók utcá”-jának nevezték el. A velencei befolyásoltság alatt álló Dubrovnik városa zsidóüldözés következtében kénytelen volt betiltani a zsidók tevékenységét. 1808-ban a Napoleoni erők betörésével a zsidók végre elérték jogi egyenlőségüket, azonban ezt 1814-ben, mikor Dalmáciát az Osztrák Birodalomhoz csatolták, visszavonták. Az I. világháborút követően a hitközösség száma egyre jobban csökkent, a II. világháború üldöztetéseit itt is megszenvedték, a megmaradottak jelentős része emigráltés 1969-re má csak 69 fő maradt a városban. Zsinagógája mindezek ellenére működött. Az 1991-92- estüzérségi támadás miatti tűzvész megrongálta a zsinagóga tetejét. A helyreállítás óta múzeumként üzemel. Mivel kis közösségről van szó, a zsinagógának nincs saját rabbija, így zsidó ünnepeken vendég rabbi érkezik.

További műemlékeket a Dubrovnik látnivalói gyűjtőoldalon találunk.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től