Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Szent Balázs templom – Dubrovnik látnivalói sorozat

Szent Balázs templom (horvátul: Crkva sv. Vlaha angolul: Church Of Saint Blaise) Dubrovnik főterén található Ez az a szép, lépcsősoros, barokk templom.

Egy legendával kell, hogy kezdjük a Szent Balázs templom bemutatását. 971 február 2-áról 3-ára virradó éjjelén járunk. Három velencei hadihajó horgonyoz le Dubrovnik szigetecske előtt, hogy vizet vételezzenek fel, még mielőtt tovább haladtak volna kelet felé. Ezen az estén egy paraszt bement a Szent István templomba, s gyorsan és az egyik szerzeteshez sietett. Azt mondta a paraszt, kint találkozott egy idegennel, aki azt mondta neki, a velenceiek nem vízért jöttek, hanem a várost akarják elfoglalni. Ezt gyorsan jelenteni kell a város vezetőinek. A szerzetes azonnal tovább rohant, de megkérdezte előtte: Kitől hallotta ezt az információt? Mire a paraszt azt felelte: Szent Balázstól. A raguzaiak azonnal fegyvert is ragadtak, mire a velencei hadihajók elhorgonyoztak. Így lett Szent Balázs Dubrovnik védőszentje. Ma minden év február 2-án van Szent Balázs napja. Ekkor hatalmas körmenetet rendeznek a megmentő tiszteletére.

A főtéren található a barokk stílusú Szent Balázs templom.
A Szent Balázs templom Dubrovnik védőszentjéről lett elnevezve.

A ma látható Szent Balázs templom a XIV. század közepén épült egy román kori templom alapjaira. Az 1667-es földrengés és az 1706-os tűzvész is súlyos károkat tett az épületben, ezért újra kellett építeni. 1715-ben készült el a mai is látható verzió. A megsérült részeket barokk stílusban tervezték újra. A Szent Balázs templom az 1991-es délszláv háborúban is megsérült, de a XVIII. századi barokk stílusban állítottak mindent helyre.

Egy szobrot állítottak Szent Balázs tiszteletére a templom tetején.
Szent Balázs a templom tetejéről őrzi Dubrovnik nyugalmát.

Az egyik legfontosabb látnivaló a barokk lépcsősor, illetve a homlokzat díszes kialakítása. A bejárat felett található Szent Balázs szobra. A templom tetejéről őrzi Dubrovnik nyugalmát. A belső terek is díszesen vannak kialakítva. Különösen érdekes a márvány oltár, ahol Szent Balázs XV. századi aranyozott szobrát láthatjuk. Kezében tartja a földrengés előtti Dubrovnikot. Nagyon fontosak ezek a régi alkotások, hiszen ezek az egyetlen bizonyítékai, hogy nézet ki a régi óváros.

A Szent Balázs legenda egyébként egész Dubrovnik hangulatát meghatározza. A két legnagyobb kapu (a Ploce és a Pile) fölött is megtalálható Szent Balázs szobra, továbbá megannyi templom és épület díszítő eleme lett.

További műemlékeket a Dubrovnik látnivalói gyűjtőoldalon találunk.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től