Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Sponza palota – Dubrovnik látnivalói sorozat

A Sponza palota (horvátul: Palača Sponza, angolul: Sponza Palace) a Főtér északi oldalán fekszik. Ez egy nagyon szép állapotban megmaradt gótikus, reneszánsz palota. Tulajdonképpen az 1667-es földrengés előtt ilyen paloták voltak az óvárosban. A paloták legtöbbje annyira megsérült, hogy teljesen ujjá kellett építeni. Az újjáépítés során barokk stílusban, egységesen lettek kialakítva az óváros épületei. Egyedül a Sponza palota tükrözi a középkori Dubrovnik hangulatát.

A Sponza palotát rögtön a Főtéren találjuk a Harangtorony mellett.
A Sponza palota a legszebb állapotban megmaradt reneszánsz palota.

A Sponza palota a többi épülethez képest kifejezetten későn épült meg. Míg sok szomszédos épület már a XI.-XII. században létrejött, addig a Sponza palota csak 1521-re épült fel. Addig egy esővíz elvezető kanális volt itt. A palota neve is innen származik: Spongia vagyis hordalék. Még ma is eredeti kinézetét őrzi a Sponza palota. Hál Istennek az 1667-es nagy földrengés nem tett kárt a palotában, így az akkori állami vezetés és a kincstár átkerült ide. A későbbiekben szabad vámraktárként üzemelt, ezért Divona palotának is nevezik.

A XVII. századtól az értelmiségi élet középpontja lett. Itt találkoztak tudósok, kereskedők, írók, a város politikai személyei, gazdag polgárai. Napjainkban a Sponza Palotában található a Dubrovniki Levéltár, mely Európa egyik leggazdagabb levéltára.

A Palota főfalán az alábbi írás olvasható: „FALLERE NOSTRAVETANT; ET FALL PONDERE: MEQVE PONDERO CVM MERCES PONDERAT IPSE DEUS” vagyis: Tilos csalni vagy meghamisítani a mérést, amikor a javakat mérik. Isten is így mér.

További műemlékeket a Dubrovnik látnivalói gyűjtőoldalon találunk.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től