Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Rektori palota – Dubrovnik látnivalói sorozat

A Rektori palota a Főtérről nyílik. A Szent Balázs templom kikötő felőli oldalával szemben, a kikötő előtt fekszik. A Rektori palota (horvátul: Knežev dvor, angolul: Rector's Palace) egy két szintes, gótikus jellegű különálló palota. Egykoron itt lakott a város kormányzója.

Miután Dubrovnik szigetet összekapcsolták a szárazfölddel, szükségessé vált az új részek védelmének megerősítése, így a XIII. században egy erődöt (Castrum) építettek ide. A XIV. században kibővítették, átépítették az erődöt. Az eddigi torony oldalszárnyakat kapott. Annyira szépre sikeredett, hogy ide költözött a város kormányzója. Az új épület neve Palazzo maggiore, vagyis a Kormányzó palotája lett.

A Rektori palotában lakott Dubrovnik korményzója..
A Rektori palota többször súlyosan megrongálódott, így több építészeti stílus megtalálható rajta.

1435-ben egy hatalmas tűzvész szedte áldozatait Dubrovnikban. A Palota is súlyosan megsérült. A város vezetősége úgy döntött, hogy a romokat elbontják és egy szebb, nagyobb palotát építenek a helyére. Az új palotát az a Onofrio di Giordano tervezte, aki a város másik végén található Onofrio kutat. Egy kétszintes, árkádsoros, gótikus palota született a munkálatok eredményeképpen.

Csupán pár évig tündökölt az új Rektori palota ugyanis 1463-ban felrobbant a szomszédos kikötői lőporraktár. Ekkor az épület megint annyira megsérült, hogy ismételten újra kellett építeni. Éppen ebben az időben a várfal kialakításán dolgozott Michelozzo di Bartolomeo firenzei építész, akit gyorsan iderendeltek a Rektori palota újratervezéséhez. Ő reneszánsz építészeti elemekkel pótolta ki a megsérült elemeket.

A Rektori palota legszebb része az árkádsor.
Legszebb része a gótikus árkádsor.

Az 1667-es nagy földrengésben is súlyosan megsérült. Ekkor barokk stílusban hozták helyre a sérült épületrészeket.

A Rektori palotából lehet átjutni a Nagy Tanács palotájába. A bejárati ajtó felett még ma is látható az intelem: OBLITI PRIVATORUM PUBLICA CURATE azaz: Hagyd a magánügyeid, szolgáld a közt.

A Rektori palota ma Dubrovnik egyik legszebb épülete. Szabadon látogatható. A Dubrovnik Múzeum történelmi tanszékének ad helyet, illetve az átriumba rendszeresen zenei előadásokat szerveznek.

További műemlékeket a Dubrovnik látnivalói gyűjtőoldalon találunk.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től