Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Lovrijenac erőd – Dubrovnik látnivalói sorozat

A Lovrijenac erőd (magyarul: Szent Lőrinc erőd, horvátul: Tvrđava Lovrijenac angolul: Fortress Lovrijenac) Dubrovnik óvárosán kívül egy 37 méter magas sziklatömbön fekszik. Valójában a Lovrijenac erőd és a Bokar bástya Dubrovnik nyugati védbástyái.

Dubrovnik nyugati bástyája a Lovrijenac erőd.
A Lovrijenac erőd egy 37 méter magas sziklaszirtre épült.

A XI. században a Velencei Köztársaság megjelent a dél-horvát tengereken s egyre erősítette birodalmát. Dubrovnikra is kivetette hálóját. A nagy terv az volt, hogy a mostani erőd helyére egy velencei erődöt építenek. Ha sikerül az erődöt megépíteni, akkor Dubrovnikot is ellenőrzésük alá tudják vonni.

A haditerv a dubrovnikiak tudomására jutott, s megelőzték a velenceieket. Mindössze három hónap alatt felépítették a Lovrijenac erődöt. Mire ideért a velencei flotta az építőanyagokkal már állt az erőd. Azt üzenték a flottának, vigyék vissza az építőanyagot oda ahonnan hozták. Innentől kezdve folyamatosan építették, s karban tartották a horvátok az erődöt. Még a szárazföldi bejárat fölé is felvésték ezt az üzenetet: Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro vagyis A szabadságot nem lehet eladni a világ minden kincséért sem. A Lovrijenac erőd az ellenállás jelképe a dubrovnikiak szemében.

Háromszög alakú erőd. Sok helyen ágyuk voltak a tenger felé nézve.
Háromszög alakú, s három színes hadi monstrum.

A Lovrijenac erőd háromszög alakú, s három szintes. A várfal magassága 4 és 12 méter között változik. Érdekessége, hogy az óváros – az öböl – felé néző oldalon vékony a falvastagság, míg a tenger felé néző oldalak a legmasszívabbak. Két bejárata van. Egy a tenger felől, s egy a szárazföld felől. A Lovrijenac erőd ma elsősorban zenei előadások, esküvők, illetve a Dubrovnik Nyári Játékok egyik helyszíne.

A Lovrijenac erőd a Trónok harca epizódjaiban is rendszeresen feltűnik.
A Trónok harca rendezőinek sokat már nem kellett hozzáképzelni az eredeti erődhöz.

A különös alakú Lovrijenac erőd sok rendező képzeletét magával ragadta. A Trónok harca fantasy filmsorozat számos jelenetét itt forgatták. Olyan nagyon sokat nem kellett már hozzáálmodni az eredeti erődhöz..

További műemlékeket a Dubrovnik látnivalói gyűjtőoldalon találunk.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től