Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Dubrovnik Katedrálisa – Dubrovnik látnivalói sorozat

Dubrovnik Katedrálisa az óváros délkeleti felén a Szent Balázs templom mögött, a Szent János erőd magasságában található. Könnyen észre lehet venni, hiszen ez a legnagyobb, s egyben legmagasabb épület az égész óvárosban. Helyi, horvát térképeken Dubrovačka katedrala, míg az angol nyelvűeken Dubrovnik Cathedral néven találjuk.

Egy legenda fűződik Dubrovnik Katedrálisához. Elméletileg 1192-ben Oroszlánszívű Richárd éppen a keresztes hadjáratról tért vissza miközben hajótörést szenvedett és zátonyra futott a Lokrum szigeten. A katasztrófa alatt megfogadta Istennek, ha életben marad egy óriási templomot épít ide. Miután megmenekült, s elindult valóra váltani ígéretét, Dubrovnik vezetői meggyőzték, hogy ne a Lokrum szigeten építsen szentélyt, hanem a városban.

Kötelező látnivaló a Katedrális. Szinte az egész óvárosból jól látható.
Dubrovnik Katedrálisa a legnagyobb építmény az óvárosban

Egy VII. századi román bazilika alapjaira épült fel az eredeti Katedrális. Az 1667-es földrengésben szinte teljesen megsemmisült, így újjá kellett építeni. A mai is látható szentélyt olasz építészet tervezték újra, római barokk stílusban. A kupolás, három hajós Katedrális 1713-ra készült el. A Dubrovnik Katedrális kincstárába közel 200 relikviát halmoztak fel. Megtalálható itt többek között Szent Balázs kézfeje, lába továbbá számos XIII. - XVIII. századi festmény, ereklye. Ez az egyik legpazarabb kincstár az Adrián.

A Katedrális homlokzatán négy korinthoszi oszlop található, mely egy hatalmas barokk ablakot emel a magasba. Talán ez a Katedrális legszebb látnivalója. A háromszög alakú oromfal két oldalán szentek szobrait látjuk, többek között Szent Balázst is (aki egyben Dubrovnik védőszentje). A belső teret egy nagy főhajó határozza meg, melyek árkádsorral vannak elhatárolva az oldalhajóktól. A Katedrális végén három apszis van. A főoltár egy díszes barokk oltár.

További műemlékeket a Dubrovnik látnivalói gyűjtőoldalon találunk.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től