Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Dubrovnik várfalai, kapuk és erődök

Dubrovnik óvárosát hatalmas, monumentális várfal veszi körbe. Dubrovnik várfala (horvátul: Dubrovačke gradske zidine) egy kifejezetten védekező várfal. Többször megvédte a mögötte élő lakosságot, s több évszázados békés életet jelentett számukra. Pontosan 2 kilométer hosszú. A legmagasabb pontján 25 méter magas. Ez Európa egyik legnagyobb és legszebb állapotában megmaradt erődítménye.

 

A várfal története dióhéjban

Dubrovnik eredetileg egy kis szigeten – a Laus szigeten – kezdett el kialakulni. A mai Főutca választotta el a szigetet a szárazföldtől. Már az eredeti sziget körül is magas fa kerítés állt. A X.-XI. században jelent meg a Velencei Köztársaság Dubrovniknál. Ekkor kötötték össze a szárazfölddel építették meg a Szent Lovrijenac erődöt, s kezdték el várfallal körbevenni Dubrovnikot. 1453-ban Konstantinápoly elesett, s a törökök megindultak az Adriai tenger felé. Míg a törökök délről a Velencei Köztársaság északról támadta Dubrovnikot, mégis hosszú évszázadokon keresztül képes volt megőrizni függetlenségét. Sőt mi több, kereskedelmi kapcsolatot létesített Dubrovnik a törökökkel.

Régi térkép Dubrovnikról, a XVI. századból.
Így nézett ki Dubrovnik – Ragusa – a XVI. században

Igazából a XIV. - XV. században alakult ki Dubrovnik várfala. A falakat 3 kör és 14 szögletes bástyával erősítették meg. Északon a Minčeta torony, keleti oldalon a Revelin erőd, nyugatról a Lovrijenac erőd míg délről a Szent János erőd védte. Fénykorában 120 ágyú volt a várfalon. Az egész vár körül vizesárok volt, melyet mára sajnos betemettek. 5 évszázadon keresztül jelentett védelmet a várfal a lakosok számára.

Több erőd és bástya védi Dubrovnik várfalát.
3 kör és 14 szögletes bástya védi a várfalat

Ma szinte eredeti állapotában, szabadon látogatható Dubrovnik várfala. Két feljárata van, nyugaton a Pile kapunál, s keleti oldalon a Szent János erődnél. Belépő jegy árak 2017-ben: felnőtt 150 kuna, gyerek 30 kuna. Május és október között látogatható.

 

Szárazföldi várfal

A Minčeta torony és a Revelin erőd közötti részt nevezzük szárazföldi várfalnak. Kettős várfal található itt. A merőleges falak előtti ferde várfalat a török tüzérség ellen építették. A fal vastagság a szárazföldi oldalon 4 és 6 méter között változik. A legmagasabb pont a 25 métert is eléri. Dubrovnik várfalának legerősebb pontja a szárazföldi fal nyugati végén található, a Minčeta torony.

Dubrovnik várfala messze földön híres. Néhol a 10 méteres vastagságot is elérni.
Dupla várfal található a szárazföld felőli oldalon.

 

Tengeri várfal

A Bokar erődtől a Szent János erődig tart. 1,5 és 5 méter között változó falvastagsággal. A tengeri várfalnál maga a sziklatömbök is jelentős védelmet képviselnek. Ezért ennyire vékony itt a várfal.

A Tengeri várfal hosszan kígyózik a Bokar erdődtől a Szent János erődig.
A tengeri várfalat a sziklák is védik

 

Pile kapu

Eredetileg négy kapuja volt Dubrovniknak, majd az osztrák időkben további két kaput hoztak létre. A nyugati oldalon található a Pile kapu (horvátul: Gradska vrata Pile). Eredetileg ez volt a szárazföldi főbejárat, hiszen itt fix kő híd volt a középkorban is, s ez volt a legközelebb a szárazföldhöz. A Pile kapu egy robusztus jól védhető kapu. Két gótikus boltív alatt áthaladva érkezünk az óvárosba. Egészen pontosan az Onofrio kúthoz érkezünk meg. A kapu felett Szent Balázs szobra látható.

Igazi középkori látnivaló a Pile kapu
Dubrovnik déli végén található az erőd jellegű Pile kapu

 

Ploce kapu

Dubrovnik keleti oldalán a Revelin erőd mögött található. Ez a második legnagyobb kapu. Mivel a mostani kőhíd helyett egy fa felvonóhíd volt, így tengeri kapunak is nevezték. A kapu felett szintén Szent Balázs szobra látható.

A Ploce kapu az északi főbejárat volt.
A Revelin erőd árnyékában található a Ploce kapu. Egykoron felvonóhíd volt itt.

 

A kikötő

Ez az eredeti város legrégebbi, s egyben Dubrovnik várfalának leggyengébb része. A mai Szent János erőd környékén – amikor még sziget volt Dubrovnik – egy román kori templom állt. Az előzőekben utaltunk már rá, hogy eredetileg egy fa kerítés vette körbe az akkori Laus szigetet. A kikötőt a XV. században alakították ki. Legjelentősebb épülete az Arsenal. A három boltívvel rendelkező épület volt eredetileg a hajójavító üzem. Ma kávézó és egy mozi található itt. A kikötő előtti hullámtörőt a XIX. században építették. Mivel egy nyitott tér a kikötő, így a védelmet a Szent János és a Revelin erőd biztosította.

Dubrovnik kikötője nagyon forgalmas a sok turista és kiránduló hajó miatt.
A XV. században alakították ki a kikötőt. Azóta így néz ki.

 

Fontosabb erődök

Az előzőekben említettük már, hogy Dubrovnik várfalát több helyen bástyákkal, tornyokkal és erődökkel erősítették meg. Most a legfontosabb erődöket mutatjuk be.

 

A Szent János erőd

Dubrovnik délkeleti végén található. Ide fut be a tengeri várfal. Ő a kikötő első számú őrzője.
A Szent János erődről itt találunk további információkat >>

Mint egy gőzhajó, úgy tör előre a Szent János erőd Dubrovnik keleti végén.
Dubrovnik keleti védműve a Szent János erőd

 

A Revelin erőd

Pontosan a Szent János erőddel szemben található a Revelin erőd a szárazföldön. Ő a szárazföld felől érkező támadásokat hivatott kivédeni. Ő továbbá a Tengeri kapu, más néven Ploce kapu védelmezője.
A Revelin erődről itt találunk további információkat >>

A Revelin erőd a várfalon kívül, a Ploce kapu előtt található.
A Revelin erőd Dubrovnik legerősebb erődje.

 

A Minceta erőd

A torony formájú Minceta erőd Dubrovnik északi csücskében helyezkedik el. Az össze védmű közül Ő található a legmagasabban. Innen gyakorlatilag az egész óvárost be lehet látni. Őt is a szárazföld felőli támadások ellen építették.
A Minceta erődről itt találunk további információkat >>

Dubrovnik egyik jelképe a Minceta erőd.
Az évszázadok alatt a "Legyőzhetetlen város" szimbóluma lett.

 

A Lovrijenac erőd

Egy sziklaszírt tetejére épült a várfalon kívül, Dubrovnik nyugati szegletében. Bármennyire is hihetetlen, de három hónap alatt építették fel a horvátok. Az ellenállás jelképének is nevezik.
A Lovrijenac erődről itt találunk további információkat >>

Dubrovnik nyugati bástyája a Lovrijenac erőd.
A Lovrijenac erőd egy 37 méter magas sziklaszirtre épült.

 

Bokar erőd

A városfal mentén nyugati irányba sétálva juthatunk el a Bokar erődhöz, mely a városkaput és a hidat védte a Pile városrészben. A félköríves tornyot a gyönyörű párkányokkal a firenzei Michelozzi tervezte a XV. században.

A Bokar erőd (bástya) az óváros nyugati végén van

Hozzászólások (1)

2015
02
05
Nem tudom eldönteni, hogy kinek van igaza. Egyszer Szent János erődnek, másszor Szent Iván erődnek nevezik a hullámtörővel ellátott DK erődöt. Vagy van két különböző erőd, csak én keverem? Örülnék, ha eldöntené a kérdést. Üdvözlettel: Viola
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től