Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Dubrovnik

Dubrovnik Horvátország egyik legismertebb és legszebb városa. Csak úgy özönlenek a turisták, a forgató csoportok és a híres emberek a világ minden tájáról. Dubrovnik a délszláv háborúban súlyosan megsérült. A károkat sikerült helyre állítani, s Dubrovnik most eredeti arculatával várja az ide látogatókat. Ha a környéken nyaralunk, mi is szánjunk egy napot Dubrovnik óvárosának felfedezésére. A város különlegesség, hogy már kora márciustól, október végéig kellemes langyos-meleg van itt, így Dubrovnik nyaraláson túl tavaszi, őszi kirándulásokra is tökéletes. Ha nagyon bevállalósak vagyunk, egy szilveszteri bulira is érdemes befizetni. Dubrovnik óvárosában nagyon nehéz szállást találni, itt minden drága, viszont a szemközti félszigeten van olyan ajánlatunk, ami Neked is jó lehet. Gyere velünk, ismerd meg Dubrovnik rejtett titkait, a fontosabb látnivalókat, strandokat és kezd el megszervezni a következő nyaralásod most!

 

Nyaralás Dubrovnikban

Dubrovnik Budapesttől közel 800 kilométerre fekszik, Horvátország déli csücskén. Mára Horvátország és az egész világ egyik legtrendibb helye lett. A történelem rögös évszázadai alatt, számos uralkodó és hadvezér is kifeszítette hálóját Dubrovnikra. Most is sok uralkodó és hadvezér jár ide, például Bill Gates, Giorgio Armani, Bernie Ecclestone vagy éppen a Trónok harca teljes legénysége.

Elképesztő látványt nyújt Dubrovnik látképe
Dubrovnik a fotósok kedvence

Dubrovnik ma egy felkapott nyaralási úticél. Nagyon sok híresség tölti itt (vagy a szomszédos Cavtatban) a szabadságát. Ha eljutunk Horvátország e déli csücskére, minden bizonnyal ránk is nagy hatással lesznek a több száz éves épületek és az óváros monumentális, erődítmény-szerű építészete.

Dubrovnik térképe a látnivalókkal
Dubrovnik térképe a legfontosabb látnivalókkal

Töltsd le Dubrovnik látnivalós térképét, nyomtasd ki és vidd magaddal Horvátországba!

 

Dubrovnik 2017 - belépő árak!

Figyelem! Dubrovnik óvárosa alapvetően ingyenesen látogathatók. Sok műemlék megtekintésért azonban fizetni kell. Ezekkel az árakkal számoljunk.
- Várfal belépő: felnőtt 150 kuna, gyerek 30 kuna
- Katedrális belépő: felnőtt 70 kuna, gyerek 20 kuna
- Sponza palota belépő: 20 kuna
- Lanovka ára: felnőtt 120 kuna, gyerek 50 kuna
- Lokrum szigeti taxi ára: 80 kuna / fő (30 percenként megy oda-vissza)
- Trónok harca túra ára: 54 euró (web:www.game-of-thrones-dubrovnik-tour.com)
- Olcsó szállásokért kattints IDE!

 

Ajánlott szállások

 

Dubrovnik szállás – Kekia apartman
A Kekia apartmanból pontosan az óvárosra és a Lokrum szigetre lesz kilátásunk

Az igényesen berendezett Kekia apartman szexepilje a óvárosra és a Lokrum szigetre nyíló panoráma. Ha ezt a helyet választjuk, kényelmesen és komfortosan fogunk nyaralni. Családoknak is ideális mert egy nagyobb apartman is a rendelkezésre áll. További infó, foglalás itt!

 

Dubrovnik szállás – Vis hotel
A Hotel Visben minden kényelmünk meglesz

A Hotel Vis Dubrovnik üdülőövezetében, rögtön a tengerparton helyezkedik el. A szobák többségéből közvetlen kilátás nyílik a tengerre. Dubrovnik óvárosa negyedórás sétával könnyen elérhető. Kedvező ár / érték aránya miatt, szívesen választják az olvasóink. További infó, foglalás itt!

 

Dubrovnik szállás – Mobilházak
Dubrovnik üdülőterületén mobilházakat is bérelhetünk

A Dubrovnik mobilházak Dubrovnik üdülőterületén a Babin Kuk-félszigeten, a Solitudo kemping területén helyezkednek el. A mobilházak teljesen új kialakításúak, légkondicionáltak, s a kemping saját medencével is rendelkezik. Dubrovnik történelmi óvárosa háromnegyed órás sétával, helyi busszal vagy kocsival könnyen elérhető. További infó, foglalás itt!

 

Dubrovnik szállás – Királyvár hostel
Az óvárosban hostelben is megszállhatunk

A Királyvár hostel az óváros kellős közepén helyezkedik el. A gazdaságos szálláslehetőségek mellett, stúdióapartmant is bérelhetünk. Elsősorban akkor javasoljuk, ha rövidebb látogatásra érkezünk. További infó, foglalás itt!

 

Tanácsok egy családi nyaralás megszervezéséhez

Dubrovnik gyerekkel, családosan is jó úticél. A legtöbb apartman, szálláslehetőség az óvárostól keletre, a domboldalban van. Innen egyrészt – ha szerencsések vagyunk – csodaszép kilátás nyílik Dubrovnik óvárosára, másrészt kis sétával már lent is lehetünk a Banje strandon. A strand közepesen lassan mélyül, az elején kavicsos, majd néhol átvált homokossá. Gyerekkel nyugodtan válasszuk ezt a strandot, tetszeni fog neki(k) a nagy hullámok. A Lopud félsziget strandjait érdemes még gyerekkel felkeresni, hiszen ezek viszonylag lassan mélyülő, gumi mászóváras strandok.

Banje Dubrovnik leghíresebb strandja
A Banje strand tökéletes választás gyerekeseknek

Ha engedik a gyerekek, hogy megnézzük Dubrovnik kötelező látnivalóit, egy hajós kirándulásra is érdemes befizetni. Szemközt található a Lokrum sziget, de nagyon sok kirándulás indul a dél dalmát szigetvilágba, például Korculára, Mljetre. Érdemes egy montenegrói kirándulást is beiktatni a nyaralásunkba. A szintén homokos stranddal rendelkező Igalo alig 50 kilométer innen, de ha bírjuk szusszal egészen Kotorig érdemes elkocsizni. Ha nagyon nem megy a városnézős program Tivatnál ismételten jól kiépített strandokat találunk. Ha ügyesen megszervezzük csodálatos élményekkel zárulhat egy nyaralás Dubrovnikban.

 

Aktív nyaralások szerelmeseinek

Az aktív nyaralás szerelmesei is jól fogják érezni magukat ezen a kis földi paradicsomon. Egyrészről sok tengerparti sétány található a környéken ahol futhatunk, biciklizhetünk. Nagyon sok csendes tengerpart van, ahol úszni lehet. Ha jó erőnlétben vagyunk, akár a Lokrum szigetre is átúszhatunk, átkajakozhatunk. Ha kajakot bérlünk a Bettina barlangig is elevezhetünk. Ez egy olyan hely, amit csak a vízen keresztül lehet megközelíteni, így eléggé csendesnek mondható. Ez az túra lesz nyaralásunk egyik legkedvesebb útvonala.

Az aktív nyaralások szerelmeseinek tetszeni fog a Bettina barlang.
A Bettina barlangot csak kajakosan, vagy hajóval lehet megközelíteni.

Akik a bakancsukat is magukkal hozzák Dubrovnikba, megmászhatják a Dínári-hegység adriai csúcsait. Búvárkodásra és vízi sportokra is számos lehetőség kínálkozik. A Lopud félszigeten érdemes szétnézni ez ügyben.

 

Nyaraljunk a barátainkkal!

Ha a barátainkkal érkezünk Dubrovnikba, akkor is jól fogjuk érezni magunk. Számos kirándulást szerveznek a környező szigetekre. A javaslatunk, hogy a Lopud szigetre menjünk el, mert itt egy hatalmas, lassan mélyülő homokos strandon tudunk fürödni. Kellemes, forró, puha strandot találunk itt.

A Club Revelin a város legnagyobb diszkója.
A Club Revelin a legnagyobb diszkó Dubrovnikban.

Az éjszaka is a minénk! Csak kevesen tudnak róla, de Dubrovnikban hatalmas bulikat szerveznek. Ezt a helyet keressük: Club Revelin. Hatalmas tánctér és Dubrovnik legnagyobb terasza található itt, ahonnan csodálatos kilátás tárul a kivilágított óvárosra. Ha nagyon sokat pörögtünk a táncparketten, pihenjünk meg a Barlang Bárban.

A Barlang bár mindig vár!
Lényegesen csendesebb ámbár trendi hely a Barlang Bár

 

Fedezzük fel az óvárost!

Parkolás

Dubrovnikot még mindig elég körülményes megközelíteni. Ahogy említettünk, közel 800 kilométerre fekszik Budapesttől. A horvát A1-es autópályán egészen a bosnyák határig el tudunk menni, majd itt rá kell térni a régi 8-as főútra. A fennmaradó részt ezen az autóúton kell megtennünk.

Itt tudunk parkolni Dubrovnikban!

Ahogy beérkezünk Dubrovnik óvárosához, az első problémát a parkolóhely keresése fogja jelenteni. A fenti képen jól látszódik, hogy az óváros oldalában több, keskeny parkolózóna található. Itt szinte mindig találunk szabad helyet. Arra azonban figyeljünk oda, hogy a kéziféket jól húzzuk be ha lejtős területen találunk helyet. Parkolójegyet is váltsunk, ha nem akarunk egy kiadós ebédnyi bírságot fizetni.

 

Az óváros felfedezése

Ha biztonságosan leparkoltunk irány az óváros. A Revellin erőd mögötti Ploce kapun érünk be az óvárosba, ahonnan kapásból a Főtérre jutunk. Dubrovnik (egykor nevén Ragúza) fontosabb látnivalói is itt találhatók, úgy mint a Harangtorony, az Orlando oszlop, a Sponza- és a Rektori palota. A Főtérről indul a Főutca, illetve innen jutunk ki a piacra és a kikötőbe is. Egy nyaralás Dubrovnikban nem is telhet el a nélkül, hogy ezeket a nevezetességeket és párszor ne járnánk végig.

Már most megjegyeznénk, hogy Dubrovnik több magyar vonatkozású érdekességgel rendelkezik. Az alábbi térképen látható Roland vagy Orlandó-oszlopot Luxemburgi Zsigmond ajándékozta Dubrovniknak. Az Orlando oszlop (a szabadság oszlopa) jelentése az volt a középkorban, hogy amely város ilyennel rendelkezik, az szabad királyi városnak számít. Ezen az oszlopon nem a Magyar Királyság, hanem Dubrovnik zászlaja lobogott, az itt élők a saját anyanyelvükön (horvátul) beszélhettek és a helyi helytartó szabadon vetette ki az adókat. A Magyar Királyt csak a tengeri úton érkező szállítmányok adója illette meg.

A Szent Jobb
A Szent Jobb Magyarországon

További érdekesség, hogy Dubrovnikban őrzik több magyar királyunk testrészeit. Dubrovnik zsákmánya Szent Istvánunk állkapcsa, jobb keze és koponyadarabja továbbá Szent László jobbja. Ezeket az ereklyéket a középkorban Dubrovnikba menekítették ki, mivel ez volt az egyik legerősebb erőd. A Szent Jobbot Dubrovnik csak Mária Terézia személyes utasítása alapján adta vissza. Szent István állkapcsa pedig néhány évvel ezelőtt került vissza Székesfehérvárra. Elméletileg az Onofrio kúttal szembeni Ferences kolostorban őrzik a többi magyar ereklyét. Nekünk nem sikerült beazonosítanunk a kiállított magyar ereklyéket, de ha valaki felismeri és küld róla fotót, azt nagyon megköszönnénk (egyébként tilos a kolostorban fényképezni).

Dubrovnik várfala messze földön híres. Néhol a 10 méteres vastagságot is elérni.
Kettős várfal veszi körbe Dubrovnikot. Európa egyik legerősebb erőde.

Dubrovnik legszembetűnőbb része talán a várfal. A VII. századtól folyamatosan építik. Sok helyen kettős várfal védi Dubrovnikot. A legerősebb része a képen, a háttérben látható, kör alakú Minčeta erőd. A várfalra a kikötőnél és a Pile kapunál lehet felmenni.

 

Harcosok és a filmlegendák nyomában

Többször beszámoltunk már a Trónok harca filmsorozat forgatási helyszíneiről. Annyira népszerű lett ez a filmsorozat, hogy kifejezetten Trónok harca útvonalakat alakítottak ki Dubrovnikban, a fontosabb forgatási helyszínekkel. Dubrovnik nyaralásunk alatt érdemes egy ilyen túrára befizetni. Az úton Trónok harcás jelmezbe öltözött statiszták kísérnek végig, s lefotózhatjuk magunkat a királyi trónszékben is.

Trónok harca térkép Dubrovnik óvárosában
A Trónok harca forgatási helyszíneit is felkereshetjük

 

Nyári programok

Dubrovnik annyira pörgős város, hogy majd minden hétvégére jut valamilyen program. Sok helyi termelői vásár van hétvégenként, nagyon sok koncertet, komoly zenei előadást rendeznek az óvárosban. Szinte már tradíció a minden év július közepétől induló Dubrovnik Nyári fesztivál. Majd egy hónapon keresztül tart ez a színes és igen érdekes rendezvény. Ha jól időzítünk, híres emberek társaságában, igazi fényűző, luxus hangulatú is lehet a nyaralás Dubrovnikban. Egyébként a legtöbb celeb, aki Horvátországba tervezi a nyaralását, ilyenkor július végén érkezik Dubrovnikba.

A Dubrovnik Nyári Fesztivál a legfontosabb ünnep
Sok híresség érkezik a Dubrovnik Nyári Fesztiválra

Nemcsak a komolyzenei kínálat érdekes, Dubrovnikban több éjszakai bár is működik. Indulás előtt tájékozódjunk, milyen programok lesznek a környéken.

 

Kiemelt programok

68. Dubrovnik Nyári Fesztivál
Középkori hangulatba öltözik Dubrovnik óvárosa, s majd másfél hónapon keresztül komoly és könnyűzenei, népviseleti, tradicionális előadások lesznek.
Dubrovnik, Dalmácia (Horvátország)
2017 július 10. 19:00
2017 augusztus 25. 22:00

 

Nyárvégi Fesztivál
Komolyzenei, szimfonikus előadások lesznek Dubrovnik óvárosában egészen szeptember közepéig.
Dubrovnik, Dalmácia (Horvátország)
2017 augusztus 26. 19:00
2017 szeptember 22. 22:00

 

Méz és lekvár Fesztivál
Különös rendezvénynek ad otthont Dubrovnik óvárosa idén októberben. A helyi méz és lekvár különlegességekből kósolgathatunk.
Dubrovnik, Dalmácia (Horvátország)
2017 október 07. 10:00
2017 október 08. 20:00

 

Good food Fesztivál
Ahogy a neve is mutatja helyi tengeri és mediterrán ételkülönlegességekből csemegézhetünk a Főutcán
Dubrovnik, Dalmácia (Horvátország)
2017 október 19. 10:00
2017 október 22. 20:00

 

Peljesaci nyílt borospincék
Hogy ne vegye el a hideg a kedvünket a Peljesac félszigeten kinyitnak a borospincék pár napra, s végigkóstolhatjuk az idei terméseket :)
Peljesac, Dalmácia (Horvátország)
2017 december 01. 10:00
2017 december 10. 18:00

 

Szállás

Elég nehéz dolga lesz annak, aki a nyári főszezonra keres szállást. Dubrovnik szálláskínálata elég gyorsan feltöltődik. Az óváros igényesen kialakított apartmanjai csillagászati áron vannak és nagyon gyorsan gazdára találnak, így érdemes időben elkezdeni keresgélni. Az óváros környéki szállodáknak már nagyobb kapacitásuk van, ott is érdemes próbálkozni. A Horvátországinfó Dubrovniki szállásait itt találjuk.

Akár ilyen szállásunk is lehet Dubrovnikban :)

 

Helyi gasztronómiai kínálat

A leghíresebb dubrovniki étterem a Nautica. Ez helyileg a Bokar és a Lovrijenac erődök közötti feltöltött feltöltött földterületen fekszik. Az étteremben szinte bármilyen halas ételkülönlegességet elkészítenek. Természetesen az asztalra kerülő halakat frissen fogják ki minden nap a környező tengerekből.

A Nautica étterem Dubrovnikban

Számos híresség megfordult már itt, például Ante Gotovina (ő egy helyi háborús hős), Bernie Ecclestone, a norvég királyi pár, Vladimir Klitschko, Kurt Russel, Goldie Hawn, Eva Longoria, Richard Gere, Owen Wilson, Roger Moore és II. János pápa. Ha nyaralásunk alatt eljutunk Dubrovnikba érdemes a Nautica kínálatát.

 

Strandok

Ha felfedezés közben nagyon elfáradnánk, a piac mögött egy rést találunk a falon, ahol ha áthaladunk, egy kis strandra érünk ki. Ez a Buza strand. Itt egy bárban tudunk felfrissülni és végre egy kis szabad levegőt szívni. Egy Dubrovnik nyaralás során többször ki fogunk látogatni erre a strandra, sok naplementét nézünk végig innen. Ha kellemesen elidőztünk a naplementében, csak beugrunk az óvárosba s élvezzük a középkori, mediterrán éjszakai életet.

Dubrovnik strandjai közül, a Buza rögtön a várfal oldalába épült.
A Buza strand rögtön a várfal oldalában található

 

Kirándulási lehetőségek

Mivel Dubrovnik Horvátország déli végén fekszik, így innen a Dél-Dalmát szigetvilágot illetve Montenegrót érjük el könnyen. A kikötőben sok kirándulást szerveznek a szemközti Lokrum szigetre. Ide akár többször is elmehetünk. A javaslatunk az, hogy egy olyan túrára fizessünk be mely Korculára megy. Korcula legalább olyan szép és híres mint Dubrovnik. A másik kiváló program a montenegrói kirándulás. Olyan útra érdemes befizetni, mely egészen Kotorig elmegy, hisz Korcula és Dubrovnik után ez a harmadik legszebb és legmisztikusabb város a környéken.

Vigyünk valamilyen ajándékot haza, sokáig fogunk emlékezni erre a nyaralásra
Tökéletes ajándék egy ilyen kis makett

Ha jól megszervezzük a nyaralásunk, csodálatos élményekkel térünk haza. Vegyünk valamilyen helyi ajándékot, amit majd itthon ki tudunk tenni az asztalra. Ha valamilyen különleges ételt szeretnénk hazahozni, akkor bort, natúr olíva olajat, rakiját (ez a horvát pálinka) érdemes vásárolni. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy ez a csodálatos városállam annyira délen fekszik már, hogy Dubrovnik nyaraláson túl, őszi, tavaszi, sőt téli kirándulásra is alkalmas. Érdemes spórolni, mert nagyon jó szilveszteri programokat csinálnak a helyiek, s mind e mellett Dubrovnik tavasszal a legszebb amikor a mediterrán virágok elkezdenek kinyílni.

 

Segítség a navigációban

Részletesen írtunk már Dubrovnik látnivalóiról. Dubrovnik óvárosának fontosabb épületei: Főutca, Várfalak, kapuk, Sponza palota, Rektori palota, Szent Balázs templom, Katedrális, Szent János erőd, Minceta erőd, Revelin erőd, Lovrijenac erőd. Tegyünk egy kirándulást a lanovkával és próbáljuk ki a helyi strandokat. Aktuális időjárás itt!

 

Dubrovnik megközelítése

Olcsó szállásokért kattints IDE!

Dubrovnik autóval: a horvát A1-es autópályán a bosnyák határig tartunk. A horvát-bosnyák határ előtt letérünk a Jadranska magistrala nevű, régi 8-as jelű főútra, s itt tesszük meg a Dubrovnikig fennmaradó részt. Dubrovnik Bosznián keresztül is elérhető. Így ugyan rövidebb a távolság, de lakott területen kell haladunk, így a vezetési idő legalább annyi mint Horvátországon keresztül.

Dubrovnik repülővel: Dubrovnik repülőtere (DBV) az óvárostól 20 kilométerre délre fekszik. Szinte az összes európai nagyvárosból megközelíthető Dubrovnik repülővel, sőt még közel keletről is van repülőjárat. A Budapest Dubrovnik repülőjárattal folyamatosan próbálkoznak. Ha nem is közvetlenül, Dubrovnik repülővel is elérhető.

Dubrovnik vonattal: Az ide vezető keskeny tengerparti úton nem lehetséges vasúti nyomvonalat kialakítani, így Dubrovniknak nincs vasútállomása. A legközelebbi vonatállomást Splitben találjuk. Onnan busszal kell tovább haladnunk. Splitbe Zárgábból, illetve Budapestről van közvetlen – hálókocsis – vonatjárat.

Dubrovnik busszal: A fő buszpályaudvar (Kantafig) a Tudjman híd mellett található, az óvárostól nagyjából 2,5 kilométerre. Innen akár be is sétálhatunk Dubrovnikba. Közvetlen buszjáratok vannak Zágrábba, Rijekába, Zadarba, Mostarba, Szarajevóba illetve Herceg Noviba, Kotorba és Budvába.

Dubrovnik buszpályaudvar megközelítése gyalogosan az óvárostól
Dubrovnik buszpályaudvar megközelítése gyalogosan az óvárostól

Dubrovnik hajóval: A Jadrolinija Rijekából indít hajójáratokat. A Rijeka-Dubrovnik járat 20 óra alatt ér célba. Út közben Splitnél Stari Gradnál és Korculánál is megáll. Az olaszországi Bariból is rendszeres hajójáratok indulnak Dubrovnikba. Mind e mellett sok földközi tengeri hajóútvonal fontos állomása Dubrovnik.

Budapest Dubrovnik távolsága (Horvátországon keresztül): 950 km Autóstérkép ITT >>
Bosznián keresztül: 800 km Autóstérkép ITT >>

 

Közösségi csatornáink

Dubrovniki pinnjeink
G+ dubrovniki gyűjteményünk
 

A dubrovniki oldalak elkészítésében sok segítséget nyújtott a Dubrovnik Tz csapata. A fotókért külön köszönet Zozonak!

Hozzászólások (6)

2016
04
28
Mi többször voltunk már Dubrovnikban. Volt amikor itt is nyaraltunk. Nagyon szép az egész óváros, mindig szeretünk visszajárni. Legjobban a hajós kirándulások tetszettek és Dubrovnik éjszakai élete.
2015
07
28
Sziasztok, Szegedről autós megközelítéssel melyik útvonalat ajánljátok. Volt aki már próbálta?
2015
04
10
 Val
Sziasztok! Nem nagyon találom a Dubrovnik nevezetességeihez kapcsolódó belépők díjait. Egyedül a Várfalat látom, hogy az 70 k/fő. Strandokon van belépő, vagy ezek szabad strandok? Illetve a Trstenoi arborétum belépő díja is érdekelne, azt sem találom sehol. Köszönöm
2015
03
21
Sziasztok szeretném megkérdezni a Dubrovnik videó alatt hallható zenét! :) Fontos lenne! Köszönöm szépen! :)
2014
12
03
Nyáron Horvátországi utazáson veszünk részt. Ifjúságom kedvenc olvasmánya Jókai Mór: Három márványfej című regénye. A teljesen kitalált mese motiválója három szoborfej valamelyik kapun. Jókai utal rá a regényében. Létezik ez a szoborcsoport? Hol található?
2013
12
11
Tavaly voltunk először Horvátországban, akkor is Dubrovnikban. Hát valami gyönyörű!! Megéri a hosszú utat! Egy hét kevés is volt :-)
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től