Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Crikvenica látnivalói, az óváros felfedezése

Crikvenica egy domboldalban helyezkedik el. Mivel a település felfelé, a meredek domboldalban csak korlátozott mértékben tudott terjeszkedni, így hosszan a tengerpart mentén épült ki az óváros. A város felvirágzása a XIX. század végén indult el, amikor osztrák nemesek elkezdtek ide járni pihenni, itt töltötték a teleiket. Crikvenica látnivalói is ezekben az időkben jöttek létre. Most a fontosabb épületeket mutatunk be.

 

Hotel Therapia

A klasszikus látnivalók közül a legnagyobb és egyben legszebb épület az egykori Kvarner Palace. Míg Ferenc József császár az opatijai Kvarner Hotelben töltötte teleit, addig unokaöccse József főherceg ide Crikvenicára költözött le a Kvarner Palotába. Gyakorlatilag majdnem ugyanúgy néz ki a két épület. A császári család beköltözésével, egyre több osztrák és magyar nemes érkezett a Palotába pihenni és gyógyulni (a helyi sós levegő a légúti betegségekre jó gyógyír). Ma Hotel Therapia néven, 4 csillagos szállodaként működik az egykori császári vendéglak. Ha van elég pénzünk, kipróbálhatjuk az egykori nemesek lakosztályait.

Mint 100 évvel ezelőtt, ma is a Hotel Therapia az egyik legfontosabb látnivaló
Még mindig csodálatos látvány az egykori Kvarner Place

 

Hotel Kastel

Már többször említettünk hogy Crikvenica a Dubracine folyó bal partján kezdett el kialakulni. Az első épület egy pálos kolostor volt, ahonnan a város a nevét is kapta. Mára a kis kolostor szépen kinőtte magát. Egy három csillagos szállodát alakítottak ki az épületből (Hotel Kastel). Egy ma is működő templom és új épületek épületek az egykori kolostorhoz. A Hotel Kastel éttermét mindenkinek csak ajánlani tudjuk. Teljesen átlagos áron ebédelhetünk itt. Esténként élő zene van. Ha ebéd után nagyon melegünk lenne, nyugodtan megmártózhatunk a hotel előtti strandon.

Ő a Hotel Kastel. Innen indul Crikvenica történelme
A legfontosabb látnivaló, a tengerpartra épült Hotel Kastel

 

Főtér, parkolás

Most, hogy beérkeztünk Crikvenica óvárosába ismerjük meg a Főteret illetve a legnagyobb városi parkolót. Ha fel szeretnék fedezni Crikvenica látnivalóit mindig a helyi főúton tartsunk a Főtér felé. Nem lehet eltéveszteni az utat. Mindig a buszpályaudvar vagy a kikötő felé tartsunk. A Frankopanska ulicán leérkezünk a tengerpartig (látni fogjuk az útról a tengert). Itt kell majd tovább tartani a tenger felé. A buszpályaudvar után egy hatalmas, zárt parkolót találunk. Itt lehet kényelmesen és biztonságosan leparkolni. A városi parkolóból már látni lehet a Hotel Kastelt.

Crikvenica óvárosa a sétánnyal és a strandokkal
Crikvenica hosszan nyúlik el a tengerparton. Nagyon sok szecessziós villa van a parton.

A Főtér illetve a kikötő a parkolótól északra esik. A Főtéren nagyon sok éttermet találunk. Érdemes kipróbálni a helyi halas illetve húsos ételeket. Már kapásból a kikötő után elindulnak az ingyenes, majd a fizetős strandok. Crikvenicán nagyon sok igényes strandot találunk, melyekről itt olvashatunk bővebben.

 

A sétány

Crikvenica sétánya jó hosszan fut végig a part mentén. Tulajdonképpen a sétányon keresztül elérjük Dramaljt is. Eredetileg a századfordulón is létezett már a sétány. Hasonló volt mint az opatijai Lungo Mare sétány. A sétány legszebb látnivalói az út fölé épült szecessziós villák. Majd mindegyiket eredeti állapotunknak megfelelően felújították. Sokuk teljesen magán épület, másokat szállodának alakítottak ki.

Crikvenica sétánya szép osztrák villával
Az egyik legszebb villa a mai Hotel Esplanade

 

Adrenalin-park

Crikvenica az aktív élet kedvelőinek is kiváló célállomás, hiszen egy adrenalin park is található a városhatárban. Ide 7 éves kortól lehet gyerekkel jönni és ki lehet próbálni a hegymászás nehézségeit illetve azt, hogy milyen egyensúlyérzékünk van.
Cím: Klanfari 7

 

Akvárium

Crikvenica egy óriási élő tengeri bemutatóval is rendelkezik. Itt mind a heli halfajokból, mind trópusi halakból álló kiállítást tekinthetünk meg. A tengeri halakon túl, édesvízi akvárum is található. Cím: Vinodolska ulica 8.

 

A Városi Múzeum

A város közepén a Preradovićeva utcában található. Itt Crikvenica, Selce, Jadronovo és Dramalj települések régészeti, kultúrtörténeti, természetrajzi gyűjteményeit és halászatát mutatja be. Hétfő kivételével minden nap 9 és 13 illetve 18 és 22 óra között ingyenesen látgatható.


 

Hosszú séta lesz mire végigjárjuk Crikvenica látnivalóit. Érdemes a sétányon megpihenni egy kicsit valamelyik étterem árnyékos, hűvös teraszán, vagy a tengerparton. Ha Crikvenicán nyaralunk, szervezzünk ez kirándulást a Krk városba, Rijekába és Opatijába, hiszen ezeken a helyeken legalább annyi érdekesség van mint Crikvenicán.

Vissza a Crikvenica főoldalra.

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től