Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Crikvenica történelme

A mai Kastel Hotel mellett húzódó Dubracine folyó partjainál kezdett el kialakulni az egykori Crikvenica. Az Észak-Itáliából Dalmácia felé vezető fontos kereskedelmi út egyik pihenőállomása volt az egykoron kialakult állomás. A Rijeka és Senj közötti szakaszt a rómaiak Liburniának hívták, Crikvenica helyét pedig Ad Turresként jelölték. A legrégebbi római térkép a III. századból származik. A római időkben fontos szerepe volt a városnak, így helyőrséget, pompás villákat és tengeri kikötőt is építettek.

A Római Birodalom bukásával a katonai védelem is megszűnt, melyet kihasználva a vizigótok elfoglalták a települést. A lakosság a hegyekbe menekült és a tengeri gazdálkodásról átszokott a földművelésre, az állattenyésztésre és a borászatra.

A VIII. században a horvát királyok megjelentek Crikvenicánál is. Biztonságossá tették a tengerpartot és a lakosság visszaköltözött a tengerhez. A lakosság nagy része felhagyott az állattenyésztéssel és ismét előtérbe került a halászat.

A XV. században IV. Frangepán Miklós egy kis kápolnát építettet a Dubrance folyó bal partján, melyet a pálos szerzeteseknek ajándékozott. Innen ered végül a Crikvenica szó (horvátul a templom crikve). A templomot 1424 augusztus 14-én szentelték fel. Ma természetesen minden augusztus 14-én nagy ünnepségek vannak Crikvenicán, a város szülőnapján.

A XIX. század végén az Osztrák-Magyar Monarchia része lett Crikvenica. Ebben az időszakban nagy turisztikai beruházások indultak el, megépült 1895-ben a Hotel Therapia és 1906-ban a Hotel Miramare. Egy igazi gyógy-turisztikai gócpontot hozott létre itt a Monacrhia. Ide járt feltöltődni az osztrák- és magyar nemesség. Ferenc József unokaöccse, József Főherceg a Hotel Therapiaban töltötte teleit.

 

 

 

 

 

 

/p

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től