Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Budva

Budva Montenegró legnépszerűbb tengerparti úticélja. Talán nem véletlenül, ugyanis Budva óvárosa ugyanolyan szép állapotban maradt meg, mint Dubrovniké. Budva nyaralás szempontjából tökéletes választás, hiszen a szép történelmi óváros mellett itt 35 strandból tudunk válogatni, melyből sokuk homokos parttal, 8 pedig Kék zászló minősítéssel rendelkezik. Budván kora márciustól egészen október végéig kellemes, mediterrán idő van. Mire is várunk még? Gyere és ismerd meg Budva látnivalóit, azok történelmét, a helyi strandokat és válassz egy olyan szálláslehetőséget, mely a Te igényeidhez a legjobban alkalmazkodik!

 

Történelem

Egyes történelmi feljegyzések szerint Budva első lakója Ageron főniciai király fia, Cadmus volt. Más források szerint, egy Boutoua nevű görög halász alapította a várost. Egy dolog tűnik biztosnak, Budvát görögök alapították. A Római Birodalom idején a Dalmát régió része volt. A középkorban szerb királyok csatároztak Budva hovatartozásáért, majd 300 éven keresztül a Velencei Köztársaság része volt. A XVIII. század végén - a velencei birodalom bukása után - Budva osztrák, francia, orosz kézre került, majd az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott. 1918-ban a Jugoszláv Királyság része lett. A II. világháború után a Szerb-Horvát Királyság, s végül Jugoszlávia része lett. 2006-ban szakadt el véglegesen Szerbiától és lett szuverén állam.

Kristálytiszta tenger, kellemes meleg idő és az élő történelem. Ez mind Budva.
A középkortól kezdve Budva a környék meghatározó városa

 

Budva látnivalói

Budva óvárosa egy kis szigeten kezdett el kialakulni. Már a római időkben egy kis helyőrség épült a szigetre. Igazi erődítménnyé a török-velencei háborúk alatt vált. Az óváros szerkezete, fontosabb műemlékek mind ezekből az évszázadokból valók. Budva legfontosabb látnivalói a várfal, a Citadella, a Szent Mária apátság illetve az óváros műemlék jellegű épületei. Budva óvárosát szűk, igazi romantikus sikátorok jellemzik. Az összes látnivalót itt találjuk.

Középkori műemlékek, tiszta tenger és a mediterrán hangulat. Ilyen egy Budva nyaralás!
Budva Montenegró turistaparadicsoma

 

Helyi strandok

35 strand található Budva körül, melyből 8 rendelkezik Kék zászló minősítéssel. Az egyik legszebb és legkülönösebb strand az óváros mellett található Ricardova glava. A legjobb budvai strand kétség kívül, az óvárostól nyugatra található Morgen strand. Ez a strand nagyon lassan mélyül s végig homokos. 2004-től kezdve a nemzetközi Kék zászló minősítéssel rendelkezik. Az összes budvai strandot itt találjuk.

Budva strandjai jellemzően homokosak, mint a képen látható Morgen strand is.
A Morgen strand a legnépszerűbb. Lassan mélyül és homokos.

 

Tanácsaink egy családi nyaralás megszervezéséhez

Budva gyerekkel, családdal nagyon jó választás. Sok lassan mélyülő, homokos tengerpart van a környéken. A legjobban kiépített helyi strand a Slovenska plaza. Itt napernyős nyugágyakat, éttermeket, gyerekeknek vízi ugráló várat, bérelhető strandeszközöket találunk. Ha kirándulni szeretnénk, a helyi kisvasúttal a szomszédos Becicibe látogassunk el, ahol két kilométer hosszú homokos és kavicsos tengerparton fürödhetünk, illetve Sveti Stefanba érdemes még ellátogatni. Nagyon sok hajós kirándulást szerveznek a környező partokra. Sveti Stefanba, Petrovacra illetve a Kotor öbölbe induló utak egyikére fizessünk be.

 

Budva, mint a bulizás fellegvára

A könnyedebb és pörgősebb életet kedvelői is jól fogják érezni magukat. Több szórakozóhellyel várja őket a város. A Top Hill 5000 jókedvű fiatalt tud befogadni. Van egy VIP terület ahol 600-an tudnak táncra perdülni. (több infó: www.tophill.me) Budva diszkói közül a Trocadero is nagyon népszerű. Itt három szinten megy az észosztás és pörgés. (több infó: www.trocaderobudva.com) Az Opera diszkó a Jazz strandnál található, az óvárostól 2 kilométerre. "Hajnaltól pirkadatig" a jelszó. Ha nagyon elfáradnánk a strandon is lepihenhetünk egy kicsit, vagy ha nagyon illuminált állapotban lennénk, akár egész napra is kibérelhetünk egy napágyat. Végül a Club Sparta Budva központjában helyezkedik el. Ez a legexkluzívabb hely a városban. Jelszó: Stílusos hely, stílusos embereknek! Ha nagyon jól érezzük magunkat, ide is érdemes betérni. (több infó: www.clubsparta.net)

Budva diszkói közül a Top Hillt érdemes kipróbálni
Egész korrekt szórakozóhely a Top Hill

Tekintettel arra, hogy Montenegró egyik legjobban felkapott nyaralási célállomásán járunk, s vagy 35 strand és megannyi hotel van a környéken, így bárhol kialakulhat hajnalig tartó, tengerparti buli. Éljünk a lehetőséggel és hajtsunk bele az éjszakába. Tippként megjegyeznénk, hogy a szomszédos Beciciben szinte csak szállodák vannak sok-sok fiatallal, ahol ismételten megy az éjszakai élet. Budváról egyébként kisvasút jár Becicibe.

Ha mindez nem lenne elég, minden nyáron megrendezik a Pjesma Mediterana és a Földközi tenger hangjai nevű fesztiválokat, melyre olyan hírességeket hívnak meg mint a Rolling Stones, Madonna és Lenny Kravitz. Élet, ital, pörgés. Ilyen a nyaralás Budván!

 

Aktív nyaralások szerelmeseinek

Jó helyen járunk, ha a legtöbbet szeretnénk kihozni a nyaralásunkból. Becici tengerpartjáról, Sveti Stefanról és Petrovacrol írtunk már az előzőekben. Érdemes egyik napra egy kotori felfedezőtúrát beiktatni. Nagyon szép Kotor óvárosa a várfal és a Szent Tripun katedrális. Egy különálló túraként érdemes felmenni a Lovcen mauzóleumhoz. Budva szomszédságában található a Skadar tó, mely Európa legnagyobb édesvízi mocsara (itt egyébként finom, helyi ponty ételeket ehetünk). Déli irányban Barba és Ulcinjba érdemes egy-egy kirándulást szervezni. Barnál az óváros, Stari Bar az érdekes. A régi város fent található a hegyekben, s szinte érintetlenül megmaradt. Egy igazi kísértetváros. Ulcinjnál pedig Európa legnagyobb homokos strandját találjuk. Pontosan 8 kilométer hosszú a Velika Plaza. Egészen az Albán határig elnyúlik. Ha ügyesen megszervezzük, egészen tartalmas lehet egy nyaralás Budván. Vegyük elő a térképet és tervezzünk!

 

Tavaszi, őszi kirándulásra is

Budva egy igazi mediterrán vidéken helyezkedik el. Már február végétől egészen november végéig 15 fokos kellemes nappali hőmérséklettel lehet számolni, így Budva nyaraláson túl, tavaszi és őszi kirándulásokhoz is tökéletes választás. A strandszezon május közepétől október közepéig tart, így még a nyaralásunk sem muszáj a főszezonra időzíteni. Ha elő vagy utószezonban keressük fel Budvát, közel kétszer annyi időt tudunk itt tölteni ugyanazért a pénzért mint júliusban.

 

Budva megközelítése

Budva repülővel: Tivat repülőtere mindössze 20 kilométerre található Budvától. Nagyon sok európai város elérhető innen. Podgorica repülőtere már 65 kilométer távolságra van, de Podgoricáról közvetlen repülőjárat van Budapestre. Dubrovnik repülőtere 80 kilométerre fekszik, ahonnan ismételten van közvetlen repülőjárat Budapestre. A Budapest Budva repülőjárattal folyamatosan próbálkoznak. Ha nem is közvetlenül, Budva repülővel is elérhető.

Budva busszal: Budvának jó autóbusz összeköttetése van a régió nagyvárosaival. Skopjébe, Szarajevoba, Podgoricába, Belgrádba, északi irányban Herceg Noviba, Dubrovnikba és Splitbe indítanak buszjáratokat. Létezik egy Budapest Budva buszjárat is, melyet az Eurolines szervez.

 Budva buszpályaudvar megközelítése gyalogosan az óvárostól
Budva buszpályaudvar megközelítése gyalogosan az óvárostól

Budva autóval: Budva Dubrovnik felől közelíthető meg autóval. Nem kell megkerülni az egész Kotori öblöt, Kamenarinál van egy komp mely a Tivat félszigetre visz át. Onnan gyorsan elérhető Budva.

Budapest Budva távolsága Horvátországon keresztül 1060 kilométer
Budapest Budva távolsága Bosznián keresztül 840 kilométer

Hozzászólások (0)

Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től