Szeretnél információt kapni közlekedési viszonyokról, strandokról, árakról, hol tudsz spórolni?
Iratkozz fel hírlevelünkre
és elküldjük okos ajánlatainkat
legszebb strandokat, látnivalókat!
Hetente maximum egy levelet küldünk. A későbbiekben bármikor le lehet iratkozni.

Kitöltés Facebook-al


Brac sziget

A Brac sziget Közép-Dalmácia legnépszerűbb úticélja. Brac Horvátország egyik legnagyobb szigete, így a turista forgalom sok-sok település között oszlik meg. Supetar, Bol, Splitska, Postira, Pucisca, Sutivan egyaránt kiváló úticél. Budapesttől 770 kilométerre járunk egyébként, a letenyei határ 540 km távolságra fekszik innen. Nagyon könnyű megközelíteni a Brac szigetet. Splitig végig autópálya van, majd Splitből komppal érkezünk meg Supetarba. Egy Brac nyaralás alatt lesz időnk bőven felfedezni a helyi homokos strandokat, a boli Aranyszarv strandot, illetve a Blaca kolostort és a Vidova gora csúcsot, melyről az egész Közép-Dalmát szigetvilág belátható. Gyere és ismerd meg jobban a Brac szigetet, kezd el összeállítani, mit néznél meg élőben a szigetet és keress egy minőségi apartmant valamelyik homokos strand közelében!

A Brac sziget Horvátország egyik legnagyobb és legnépesebb szigete. Helyileg a Split-öböl keleti oldalán, Split és Makarska között terül el. Első számú célállomás Brac nyaralás szempontjából, hiszen a sziget elég nagy ahhoz, hogy egy hétre való látnivalót kínáljon.

A szigetnek 22 kisebb-nagyobb települése van, valamint 12 lakott, és 5 lakatlan házcsoportja. A települések nagy része Brac északi oldalán, illetve a belső területeken található. Ahogy Brac déli partja felé tartunk, 6-700 méter magasságig emelkedik a Vit hegység, mely legmagasabb pontja a 778 méter magas Vidova gora. Innen szép kilátás nyílik a Zlatni rat strandra, illetve a Hvar és Vis szigetekre.

Brac egyik nevezetessége a Vidova gora, ahonnan az egész Dalmát szigetvilágot látni lehet.

A települések környékén és a medencékben, a parasztok kemény munkával tették alkalmassá a sivár, köves talajt szőlő-, gyümölcs-, és olívatermesztésre, amik az idők során a sziget nevezetességeivé váltak. Ma az itt élő 15 ezer lakos, vagy a szemközti Splitbe jár dolgozni, vagy földműveléssel, halászattal illetve a turizmussal foglalkozik.

Nyaralás a Brac szigeten

Brac egy nagy kiterjedésű és csodaszép természeti adottságokkal rendelkező sziget. Elsősorban az aktív nyaralás szerelmeseinek ajánljuk. Ha kedvünk van egész nap strandolhatunk, de búvárkodásra, úszásra, kirándulásra vagy kerékpározásra is számos lehetőség van. 

Fontosabb látnivalók. Ezeket a helyeket érdemes felkeresni, ha itt nyaralunk.

Supetar a Brac sziget központi települése. Ide érkeznek a Splitből induló autós kompok. Egy igazi mediterrán hangulatú város. Supetar nagyon sok középkori látnivalóval rendelkezik, melyek a Főtéren, illetve a Szent Miklós-félszigeten találhatók. Supetar további unikuma, hogy itt egy jól kiépített, lassan mélyülő homokos strandot találunk.

Supetar látványosságai a Főtéren vannak.

Brac sziget egyik különlegessége a Lovrecina-öböl . Ez egy eldugott kis öböl az északi parton. A hely érdekessége, hogy egy vörös, homokos strandot és egy ókeresztény bazilika romját fedezhetjük fel itt.

Az egyik legszebb strand a Brac szigeten a Lovrecina

Ha a szigeten az egyes települések között közlekedünk, többször érinteni fogjuk Gornji Humacot. Már a középkorban is népszerű pihenőállomás volt a falu. Egy híres fogadó volt itt a középkorban, mely gyakorlatilag eredeti állapotában maradt meg a mai napig. A Konoba Tomicban középkori körülmények között tudunk ebédelni. Érdemes ide is betérni.

Középkori hangulat fogad a Konoba Tomicban

Az előzőkben említett Vidova gora csúcs felé vezető úton keresztül érjük el Brac egyik legérdekesebb látnivalóját a Blaca kolostort. A kolostort a törökök elől menekülő glagolita szervezetesek alapították és építették fel. A XX. század közepén a kolostor bezárt. Ma egy múzeum működik itt.

A Blaca kolostor Brac egyik legszebb látnivalója

Brac legérdekesebb természeti képződménye a boli Zlatni rat. Ez egy 500 méter hosszú tengeri gát. Ha Bol településen járunk, a helyi dominikánus kolostort is nézzük meg, mert ez Horvátország egyik legszebb szentélye.

A boli dominikánus kolostor az egyik legszebb egész Horvátországban

Végül, de nem utolsósorban, Brac kiváló minőségű mészkővel rendelkezik. Ezt sokszor Brac márványának is nevezik. Ebből mészkőből épült fel a washingtoni Fehér Ház, a spliti Diokletianus-palota, a berlini Reichstag, a bécsi parlament, valamint a velencei megszállás idején, számos palotát építtettek ebből a kőből Velencében. Pucisca ma Brac sziget központi kőfaragó települése és itt található a legnagyobb működő kőbánya. Az ókorban és a középkorban a mai Splitska-Postira környékén voltak a kőbányák, melyek szabadon látogathatók.

 

Kirándulási lehetőségek

Ha végigjártuk a Brac látványosságait, kompozzunk át Splitbe. Itt a Diokleciánusz-palotát, illetve a Trogir óvárosát érdemes megnézni. Fizessünk be továbbá egy olyan hajós kirándulásra, mely Hvar városát veszi célkeresztbe, mert Hvar legalább olyan szép, mint Supetar.

Budapest, Brac sziget távolság: 770 kilométer

A Brac sziget és aloldalain felhasznált képek: saját és felhasználói fotók, helyi idegenforgalmi képviseletek, helyi weboldalak, visitbrac.com

Hozzászólások (2)

2016
07
15
 
Nem kell beszarni.holnap jön az esö
2014
07
24
Most akarok Brac ra menni. Menjek vagy válasszak más uticélt. Tényleg ég az erdő?
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től