Brac sziget

A Brac sziget Horvátország egyik legnagyobb és legnépesebb szigete. Helyileg a Split-öböl keleti oldalán, Split és Makarska között terül el. Első számú célállomás Brac nyaralás szempontjából, hiszen a sziget elég nagy ahhoz, hogy egy hétre való látnivalót kínáljon.

A szigetnek 22 kisebb-nagyobb települése van, valamint 12 lakott, és 5 lakatlan házcsoportja. A települések nagy része Brac északi oldalán, illetve a belső területeken található. Ahogy Brac déli partja felé tartunk, 6-700 méter magasságig emelkedik a Vit hegység, mely legmagasabb pontja a 778 méter magas Vidova gora. Innen szép kilátás nyílik a Zlatni rat strandra, illetve a Hvar és Vis szigetekre.

Brac egyik nevezetessége a Vidova gora, ahonnan az egész Dalmát szigetvilágot látni lehet.

Tipp! Nyaralj olcsón!

Ha olcsó szálláslehetőséget keresel, itt érdemes körbe nézni. Az alábbi űrlap kitöltésével egy világméretű szállás ár-összehasonlító rendszerébe érkezel, ahol az utazási portálok csak érted versenyeznek.
Itt akár 80%-al olcsóbban tudsz szállást foglalni!


A települések környékén és a medencékben, a parasztok kemény munkával tették alkalmassá a sivár, köves talajt szőlő-, gyümölcs-, és olívatermesztésre, amik az idők során a sziget nevezetességeivé váltak. Ma az itt élő 15 ezer lakos, vagy a szemközti Splitbe jár dolgozni, vagy földműveléssel, halászattal illetve a turizmussal foglalkozik.

Nyaralás a Brac szigeten

Brac egy nagy kiterjedésű és csodaszép természeti adottságokkal rendelkező sziget. Elsősorban az aktív nyaralás szerelmeseinek ajánljuk. Ha kedvünk van egész nap strandolhatunk, de búvárkodásra, úszásra, kirándulásra vagy kerékpározásra is számos lehetőség van. 

Fontosabb látnivalók. Ezeket a helyeket érdemes felkeresni, ha itt nyaralunk.

Supetar a Brac sziget központi települése. Ide érkeznek a Splitből induló autós kompok. Egy igazi mediterrán hangulatú város. Supetar nagyon sok középkori látnivalóval rendelkezik, melyek a Főtéren, illetve a Szent Miklós-félszigeten találhatók. Supetar további unikuma, hogy itt egy jól kiépített, lassan mélyülő homokos strandot találunk.

Supetar látványosságai a Főtéren vannak.

Brac sziget egyik különlegessége a Lovrecina-öböl . Ez egy eldugott kis öböl az északi parton. A hely érdekessége, hogy egy vörös, homokos strandot és egy ókeresztény bazilika romját fedezhetjük fel itt.

Az egyik legszebb strand a Brac szigeten a Lovrecina

Ha a szigeten az egyes települések között közlekedünk, többször érinteni fogjuk Gornji Humacot. Már a középkorban is népszerű pihenőállomás volt a falu. Egy híres fogadó volt itt a középkorban, mely gyakorlatilag eredeti állapotában maradt meg a mai napig. A Konoba Tomicban középkori körülmények között tudunk ebédelni. Érdemes ide is betérni.

Középkori hangulat fogad a Konoba Tomicban

Az előzőkben említett Vidova gora csúcs felé vezető úton keresztül érjük el Brac egyik legérdekesebb látnivalóját a Blaca kolostort. A kolostort a törökök elől menekülő glagolita szervezetesek alapították és építették fel. A XX. század közepén a kolostor bezárt. Ma egy múzeum működik itt.

A Blaca kolostor Brac egyik legszebb látnivalója

Brac legérdekesebb természeti képződménye a boli Zlatni rat. Ez egy 500 méter hosszú tengeri gát. Ha Bol településen járunk, a helyi dominikánus kolostort is nézzük meg, mert ez Horvátország egyik legszebb szentélye.

A boli dominikánus kolostor az egyik legszebb egész Horvátországban

Végül, de nem utolsósorban, Brac kiváló minőségű mészkővel rendelkezik. Ezt sokszor Brac márványának is nevezik. Ebből mészkőből épült fel a washingtoni Fehér Ház, a spliti Diokletianus-palota, a berlini Reichstag, a bécsi parlament, valamint a velencei megszállás idején, számos palotát építtettek ebből a kőből Velencében. Pucisca ma Brac sziget központi kőfaragó települése és itt található a legnagyobb működő kőbánya. Az ókorban és a középkorban a mai Splitska-Postira környékén voltak a kőbányák, melyek szabadon látogathatók.

Kirándulási lehetőségek

Ha végigjártuk a Brac látványosságait, kompozzunk át Splitbe. Itt a Diokleciánusz-palotát, illetve a Trogir óvárosát érdemes megnézni. Fizessünk be továbbá egy olyan hajós kirándulásra, mely Hvar városát veszi célkeresztbe, mert Hvar legalább olyan szép, mint Supetar.

Budapest, Brac sziget távolság: 770 kilométer

A Brac sziget és aloldalain felhasznált képek: saját és felhasználói fotók, helyi idegenforgalmi képviseletek, helyi weboldalak, visitbrac.com

Hozzászólások (4)

2014
07
24
Most akarok Brac ra menni. Menjek vagy válasszak más uticélt. Tényleg ég az erdő?
2011
07
17
Angyalka! Splitben szerintem nincs füst. Most jöttünk haza Makarskáról, ott sem volt vészes mi csak a füstöt láttuk, de füst szag nem volt. Nem rég olvastam, hogy talán el is sikerült oltani. Ha most indulnátok, érdeklődjetek a Spliti magyar konzulátuson, hogy ők mit ajánlanak!
2011
07
15
 
A hír sajnos igaz most beszéltem a lányommal aki jelenleg kint van Supetarban.Milna területén ég már az erdö ,hatalmas füst mindenhol .Állítólag 200 embert evakuáltak már a szigetről . Supetár kb 20 km Ök még egyenlőre maradnak
2010
08
24
Semmit nem írtok a braci tűzről, most jöttem haza ausztriából, és dermedten hallom, hogy ég az erdő, a füst beborítja Spiltet-mennyi az igazság? kérlek, sürgősen válaszoljatok, köszönöm.
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
Hozzászólás: A hozzászólás elküldésével kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket.

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
25.909,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
42.105,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
47.048,-Ft / fő-től