Horvátország információs portál - Minden, ami Horvátország
Ajánlatkérés

Brac sziget

Az éppen 400 km2 területû, és 15000 fõs lakosú Brac sziget, a dalmát tengerpart legnagyobb és a 778 méter magas Vidova Gorájával Dalmácia legmagasabb szigete. Errõl a magaslatról tiszta idõben az egész dalmát szigetvilágot belátni. Ilyenkor a kilátás olyan mintha egy terepasztal tetején állnánk, és a lábaink elõtt látható ez a gyönyörû szigetvilág: elõl a keskeny és hosszúkás Hvar sziget mögötte, pedig határozottan kiemelkedik az Adriából a Vis sziget.

Brac panoráma

Brac sziget északi oldala enyhén, teraszosan emelkedik a 600 - 700 méteres magasságig, a sziget belseje felé. Déli oldala nagyon meredeken, sok sziklaszirttel tarkítva tart a tengerbe. A szigetnek 22 kisebb-nagyobb települése van, valamint 12 lakott, és 5 lakatlan házcsoportja. A települések környékén, és a medencékben, a parasztok kemény munkával tették alkalmassá a sivár, köves talajt szõlõ-, gyümölcs-, és olivatermesztésre, amik az idõk során a sziget nevezetességeivé váltak. Brac sziget további unikummal is dicsekedik, mégpedig a kiváló minõségû mészkövével, amit Brac márványának is neveznek. Ebbõl kőből épült fel a washingtoni Fehér Ház, a spliti Diokletianus-palota, a berlini Reichstag, a bécsi parlament, valamint a velencei megszállás idején számos palotát építtettek ebbõl a kõbõl Velencében.

Brac történelme

Brac sziget barlangjai már a vaskortól lakottak, de az első igazi lakóinak az illíreket tekintjük. Mivel Brac egy igen forgalmas öbölben helyezkedik el, így ie. IV. században görög kereskedők jelentek meg a partokon és évszázadokon keresztül kereskedtek a helyi illírekkel.

I.sz. IX. században a Római Birodalom elfoglalta egész Dalmáciát és ezzel együtt Bracot is. Az új római tartomány központja Salona (Split) lett. A szigeten ma is felfedezhetők római villák, kikötők romjai. Mivel Bracon jó minőségű mészkő fejthető, így az akkori építkezésekhez is innen hordták a kőanyagot, például a szemközti Diokléciánusz-palota építéséhez. Skrip közelében ma is fellelhető az egykori római kőbánya. A Római Birodalom bukása után szláv és avar törzsek lepték el Splitet, a menekülő lakosság pedig Bracra menekült.

1268-1357 között a Velencei Köztársasághoz, majd a magyar utána bosnyák fennhatóság alá került. 1420-ban ismételten velencei hajók érkeztek Brac partjaihoz és ismét elfoglalták. A második velencei uralom több mint 400 éven keresztül, egészen 1797-ig tartott. A velencei idők után az Osztrák-Magyar Monarchiához, majd a napóleoni Franciaországhoz csatolták. 1918-ban a Monarchia bukása után a Szerb- Horvát- Szlovén Királyság része lett. 1941-ben olasz csapatok megszállják a szigetet, majd a II. Világháború után Jugoszlávia része lett. Az 1992-es horvát függetlenségi háború után került vissza Horvátországhoz.


3 Biztos TIPP! a Brac szigeten:

Lovreèina-öböl 1. Lovreinca-öböl

Brac sziget egyik különlegessége a Lovreinca-öböl. Ez az öböl gyönyörû vörös homokos tengerparttal és egy kolostorrommal várja vendégeit. A hely még eldugott az idegenforgalom elõl. Megközelítésen nagyon nehéz, de megéri!



Blaca kolostor 2. Blaca kolostor

Brac sziget egyik legszebb kirándulóhelye a Blaca kolostor. A kolostort egy hosszú turista ösvényen keresztül lehet megközelíteni. Érdemes megtenni a több kilométeres utat, mert gyönyörû látvány fogadja a kitartó felfedezõket.



Az egyszarvú Bol 3. Bol

Bol a kis nyúlványáról a leghíresebb. A horvátok ezt „Zlatni rat"-nak vagyis „Aranyszarv"-nak hívják. Ez a kis nyúlvány tulajdonképpen egy kavicsos földnyelv, amelyet a tengeri áramlatok formálnak még ma is. Ez a kis nyúlvány Dalmácia legnépszerûbb strandja.



Autóutak:
Mivel Brac sziget nagy sziget - gyakorlatilag Dalmácia közepén található és egyben a legnagyobb szigete - ezért elég erõteljes az idegenforgalom a szigeten. Ennek következtében az úthálózata is igen fejlett. Nyugodt szívvel ajánljuk!

 

Orient Attila Üdvözlöm vagyok.
Kérem kövessen a Google rendszerében,
ahol további érdekes híreket osztok meg.

Hozzászólások (3)

2011
07
17
Angyalka! Splitben szerintem nincs füst. Most jöttünk haza Makarskáról, ott sem volt vészes mi csak a füstöt láttuk, de füst szag nem volt. Nem rég olvastam, hogy talán el is sikerült oltani. Ha most indulnátok, érdeklődjetek a Spliti magyar konzulátuson, hogy ők mit ajánlanak!
2011
07
15
 
A hír sajnos igaz most beszéltem a lányommal aki jelenleg kint van Supetarban.Milna területén ég már az erdö ,hatalmas füst mindenhol .Állítólag 200 embert evakuáltak már a szigetről . Supetár kb 20 km Ök még egyenlőre maradnak
2010
08
24
Semmit nem írtok a braci tűzről, most jöttem haza ausztriából, és dermedten hallom, hogy ég az erdő, a füst beborítja Spiltet-mennyi az igazság? kérlek, sürgősen válaszoljatok, köszönöm.
Hozzászólnál? Ide írd az üzeneted:
Regisztrálj a hozzászóláshoz, vagy töltsd ki az alábbi mezőket!
Név:
E-mail:
Hozzászólás:

Legnépszerűbb szállásaink

Legjobb ár:
9.900,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
24.900,-Ft / fő-től
Legjobb ár:
41.900,-Ft / fő-től